Η ενέργεια που χάνεται κατά τη λειτουργία ενός μηχανήματος (στην περίπτωσή μας, ενός κοχλιοφόρου αεροσυμπιεστή) είναι ένα σημαντικό ζήτημα και γι'αυτό τα οφέλη που κρύβει η πιθανή ανάκτησή της είναι μεγάλα, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντολογικά.

Ένας αεροσυμπιεστής εκλύει θερμότητα ως αποτέλεσμα χαμένης ενέργειας κατά τη συμπίεση, σε μεγάλες ποσότητες. Τόσο μεγάλες που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πελώρια "θερμάστρα", που απλά παράγει και πεπιεσμένο αέρα!

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον, είναι "Γιατί η χαμένη αυτή ενέργεια να μην αξιοποιείται;"

Σήμερα, θα δούμε δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την χαμένη θερμότητα αποτελεσματικά, αποκομίζοντας ουσιαστικό κέρδος για την επιχείρησή σας.

Ο πρώτος και ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η κατασκευή αεραγωγών. Με τον τρόπο αυτό ο θερμός αέρας που βγαίνει από τον αεροσυμπιεστή, οδηγείται μέσα από τον εξαερισμό στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου, ζεσταίνοντάς τους  το χειμώνα και θα κατευθύνεται στο εξωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι. Εξαιρετικά οικονομική στην κατασκευή της λύση, με άμεσα αποτελέσματα.

Μειονέκτημα της επιλογής αυτής είναι οτι κατά τους θερινούς μήνες η θερμότητα παραμένει και πάλι αναξιοποίητη.

Η δεύτερη λύση -και πιο αποτελεσματική- είναι η προσθήκη εναλλάκτη θερμότητας. Ο εναλλάκτης  μπορεί να είναι είτε εξωτερικός, είτε ενσωματωμένος στον αεροσυμπιεστή. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, η τοποθέτηση του είναι μια πολύ απλή διαδικασία, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε μεγάλο μέρος της εκλυόμενης θερμότητας του αεροσυμπιεστή ώστε να ζεστάνουμε νερό, το οποίο μετά να διοχετεύσουμε στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης της επιχείρησης. Με τις σημερινές μεθόδους, μπορούμε να ανακτήσουμε έως και το 94% της χαμένης ενέργειας σε θερμότητα.

Πως όμως υπολογίζουμε το τελικό όφελος; Αξίζει η επένδυση σε μια τέτοια τεχνολογία;

Ο παρακάτω τύπος, έρχεται να μας λύσει όλες τις απορίες:

Καταναλούμενη  ισχύς (kW) x Ώρες (h) x Τιμή πετρελαίου (€/lt) 

Θερμική αξία του πετρελαίου (kWh/lt) x Συντ. απόδοσης θέρμανσης

 

Έστω λοιπόν αεροσυμπιεστής 15kW (20HP), ο οποίος καταναλώνει ~16,5 kW σε πλήρες φορτίο, λειτουργώντας 8 ώρες/μέρα, για το διάστημα Οκτωβρίου - Μαϊου (210 μέρες). Με την τιμή του πετρελαίου στα 0,90€ και με δεδομένη τη θερμική αξία του καυσίμου και τον συντελεστή απόδοσης, προκύπτει οτι:

Όπως φαίνεται, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που μας δείχνει πως θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους από  αυτό που στην ουσία σήμερα... πετάμε!

Εάν θέλετε να υπολογίσετε κι εσείς το πιθανό όφελος της δικής σας επιχείρησης, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τους εξειδικευμένους τεχνικούς της AIRBLOCK!