Είστε και εσείς από αυτούς που θέλετε ο αεροσυμπιεστής σας να δουλεύει αδιάκοπα για χρόνια; Για να το πετύχετε, αυτό που χρειάζεστε είναι συνέπεια και ένα μικρό κόστος. Μην περιμένετε μια φθορά ή μια βλάβη να φτάσει στο απροχώρητο για να την επιδιορθώσετε. Προλάβετε πριν το κόστος γίνει δυσβάσταχτο τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά για την επιχείρηση σας.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα να θυμάστε πως το κάνετε κατά την αγορά του αεροσυμπιεστή. Φροντίστε να βεβαιωθείτε πριν τον αγοράσετε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για το συγκεκριμένο μηχάνημα και πως μπορείτε να εξασφαλίσετε service γι αυτό οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί.

Όταν λοιπόν έχετε κάνει το πρώτο βήμα, μετά έρχεται η συντήρηση του αεροσυμπιεστή και αυτό σημαίνει πως ελέγχουμε περιοδικά τα παρακάτω σημεία:

 

ΦΙΛΤΡΟ ΚΕΦΑΛΗΣfiltro-kefalis

Ελέγχετε κατά διαστήματα το φίλτρο αέρα του αεροσυμπιεστή σας. Μπορεί να είναι φραγμένο από σωματίδια που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του. Αλλάξτε το και διατηρήστε το μηχάνημα σας ισχυρό και τον αέρα σας καθαρό.

 

ΛΑΔΙ - ΦΙΛΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ

Εάν ο αεροσυμπιεστής σας είναι ελαιολίπαντος, μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το λάδι του συχνά. Αν διαθέτει και φίλτρο λαδιού πρέπει να το ελέγχετε επίσης συχνά και να το αντικαθιστάτε κάθε φορά που κάνετε και αλλαγή λαδιών.  

 

ΙΜΑΝΤΑΣ

Οι ιμάντες στους αεροσυμπιεστές λειτουργούν (και ελέγχονται) περίπου όπως και οι ιμάντες ενός αυτοκινήτου: εάν παρατηρήσετε να λεπταίνουν ή να φθείρονται, αλλάξτε τους. Έτσι κρατάτε τον αεροσυμπιεστή σας σε διαρκή λειτουργία και προστατεύετε και όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα του μηχανήματος σας από επιπλέον βλάβες.  

 

 Περιοδικά μπορείτε να ελέγχετε επίσης, τις ενώσεις να είναι σφιχτές, να κοιτάτε για διαρροές και να αδειάζετε την υγρασία. Προσοχή όμως εάν η εγκατάσταση σας διαθέτει καζάνι μην ξεχνάτε να το αδειάζετε μετά από κάθε χρήση.

 

Και τέλος, θυμηθείτε: Το κόστος σωστής συντήρησης ενός αεροσυμπιεστή, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με το συνολικό του κόστους (όπως φαίνεται στον πίνακα 1.1). Μην το παραμελείτε και μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα, περιορίζοντας τη συντήρηση. Μπορεί τελικά, να σας κοστίσει ακριβά...  

 

Πίνακας 1.1