Η χρήση του αζώτου στις βιομηχανίες ηλεκτρονικών. Το άζωτο έχει εισχωρήσει σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους καθώς προσφέρει ένα καθαρό, ελεγχόμενο και αδρανές περιβάλλον. Λόγω της ιδιότητάς του, αρκετοί κλάδοι της βιομηχανίας το χρησιμοποιούν κατά αποκλειστικότητα. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και η βιομηχανία των ηλεκτρονικών. 

Εφαρμογές του αζώτου στην παραγωγή ηλεκτρονικών 

Το άζωτο χρησιμοποιείται ευρέως στις ηλεκτρονικές βιομηχανίες για αρκετούς λόγους που αναφέρονται παρακάτω:

Πρόληψη οξείδωσης. Χάρη στην αδράνεια του αζώτου, καθίσταται ιδανικό για την πρόληψη της οξείδωσης η οποία μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Επομένως, το άζωτο βοηθά στην προστασία ευαίσθητων ηλεκτρονικών υλικών και εξαρτημάτων από διάβρωση και φθορά.

Διαδικασίες κολλήσεων. Κατά τη διάρκεια κολλήσεων, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες για να ενωθούν. Το άζωτο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου περιβάλλοντος, απαλλαγμένο από οξυγόνο. Σε αυτό το περιβάλλον, εμποδίζεται η οξείδωση των microchips, εξασφαλίζοντας ισχυρές και αξιόπιστες συνδέσεις.

Καθαρισμός από υπολείμματα. Το άζωτο συχνά χρησιμοποιείται σε διαδικασίες καθαρισμού για να αφαιρέσει τους ρύπους χωρίς να αφήνει υπολείμματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα και απόδοση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Δοκιμές και βαθμονόμηση. Σε αρκετές ηλεκτρονικές δοκιμές και διαδικασίες βαθμονόμησης απαιτείται ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για τη διασφάλιση των ακριβή αποτελεσμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άζωτο είναι η ιδανική λύση για τη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος των δοκιμών.

Αδρανοποίηση. Η αδρανοποίηση με άζωτο αφαιρεί οποιαδήποτε ίχνη άλλων αερίων και υγρασίας από ευαίσθητα εξαρτήματα, ενώ η πίεση με άζωτο χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ακεραιότητας συνδέσεων.

Το άζωτο προσφέρει ένα ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον από υγρασία και ρύπους κατά τη διάρκεια κολλήσεων και ελέγχων των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Χάρη στα οφέλη που προσφέρει το άζωτο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγής των βιομηχανιών. Ως στοιχείο μπορεί να προέλθει είτε από φιάλες αζώτου που αγοράζονται έτοιμες, είτε να παραχθεί με τη βοήθεια αυτόνομων γεννητριών αζώτου. Στην περίπτωση των βιομηχανιών ηλεκτρονικών, όπου η ζήτηση αζώτου είναι συνεχής, κρίνεται απαραίτητη η αυτονομία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη επιλογή γεννήτριας αζώτου.

Συγκεκριμένα, μέσω της αυτόνομης παραγωγής αζώτου επιτυγχάνεται:

  • Μείωση κόστους σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο αγοράς κι αποθήκευσης φιαλών αζώτου. Η επιστροφή της επένδυσης σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει και σε λιγότερο από 1 έτος.
  • Ελάττωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η χρήση γεννητριών αζώτου αποτελεί μία φιλική προς το περιβάλλον επιλογή καθώς συνδράμει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής του αζώτου.
  • Ασφάλεια από τυχόν ατυχήματα, καθώς το άζωτο αποθηκεύεται στις φιάλες σε πολύ υψηλή πίεση και υπάρχει περίπτωση έκρηξης.
  • Ανεξαρτησία από εξωτερικούς προμηθευτές φιαλών αζώτου, που δίνει την ευχέρεια αδιάκοπης λειτουργίας της παραγωγής.

 

Οι λύσεις της Airblock

Γεννήτρια αζώτου PSA, N – GEN της Omega Air

Η Airblock, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών της, είναι ο κύριος αντιπρόσωπος του οίκου Omega Air που διαθέτει γεννήτριες αζώτου PSA και γεννήτριες μεμβράνης αζώτου.  

Οι γεννήτριες αζώτου PSA N-GEN είναι κατάλληλες για να καλύψουν παροχές μέχρι 766,80 m3/h και με καθαρότητα μέχρι 99,999% και είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση που αφορά τη βιομηχανία ηλεκτρονικών, καθώς οι απαιτήσεις τους σε καθαρότητα είναι πολύ υψηλή. Οι γεννήτριες μεμβράνης NM-GEN έχουν μέγιστη παροχή 780 m3/h και καθαρότητα 99,5% και εφαρμόζονται σε παραγωγές με χαμηλότερες απαιτήσεις.

Επικοινωνήστε με τους expAIRts της Airblock και ενημερωθείτε για την καλύτερη λύση για τις δικές σας ανάγκες σύμφωνα με τις εφαρμογές σας.