Όπως τα δίκτυα αέρα που μεταφέρουν τον πεπιεσμένο αέρα , έτσι και τα λάστιχα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την διακίνηση και χρήση του αέρα σε κάθε σύστημα ή εφαρμογή. Τα λάστιχα και οι ταχυσύνδεσμοι χρησιμοποιούνται είτε ως έξοδος απο τον αεροσυμπιεστή προς την εκάστοτε εφαρμογή, είτε ως απόληξη απο το δίκτυο αέρα είτε ακόμη -σε σπάνιες περιπτώσεις- αποτελούν το ίδιο το δίκτυο του αέρα μας.  Συνήθως λοιπόν, αποτελούν μικρά τμήματα μέσα σε ολόκληρο το δίκτυο του αέρα και δεν δίνεται η πρέπουσα προσοχή σε περιπτώσεις που υπάρχει διαρροή. Διαρροή η οποία υπάρχει είτε στον ταχυσύνδεσμό , είτε στο λάστιχο, είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περνάει απαρατήρητη, καθώς αποτελεί απώλεια ενέργειας. Παρακάτω δίνονται πέντε tips για την επιλογή σωστού τύπου σωληνώσεων προς αποφυγή της άσκοπης πτώσης πίεσης και απώλειας του πεπιεσμένου αέρα :
  • Μήκος: Το μήκος μπορεί να επηρεάσει την  πίεση μέσα σε ένα δίκτυο αέρα. Θα πρέπει να είναι "τόσο - όσο" χρειάζεται, καθώς το να έχουμε πολλά μέτρα λάστιχου χωρίς να το χρειαζόμαστε μόνο προβλήματα δημιουργεί. Σε περιπτώσεις που έχουμε μικρές αποστάσεις τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάστιχα και εύκαμπτοι σωλήνες ως μέσω μεταφοράς του πεπιεσμένου αέρα . Για μεγάλες αποστάσεις μπορεί να αποτελούν φθηνή λύση όμως όχι και σωστή καθώς για μεγάλες εφαρμογές απαιτούνται άλλου είδους σωληνώσεων (π.χ. αλουμινίου ).
  • Υλικό: Το υλικό του λάστιχου που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ σημαντικό καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό μας δείχνει και την διάρκεια ζωής του. Υπάρχουν διαφορετικά υλικά στα λάστιχα το οποία διαφέρουν  για κάθε εφαρμογή ( συχνότητα λειτουργίας, θερμοκρασίες, αντοχή σε πίεση, τρόφιμα,  κ.α. ) Καλό είναι λοιπόν, πριν να αγοράσουμε ένα λάθος λάστιχο, να ενημερωθούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.
  • Περιβάλλον: Η θερμοκρασία του περιβάλλοντας καθώς και καταπόνηση που υφίσταται το λάστιχο επηρεάζει και την διάρκεια σωστής λειτουργίας του. Τα κοινά λάστιχα και οι εύκαμπτοι σωλήνες μπορούν να πάθουν μεγάλη βλάβη όταν έρθουν σε επαφή με αντικείμενα υψηλής θερμοκρασίας  ή ακόμη και να καταστραφούν εντελώς. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία είτε του περιβάλλοντος είτε  του πεπιεσμένου αέρα έχει ως αποτέλεσμα να ξεραίνει το λάστιχο με αποτέλεσμα και την καταστροφή του σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Διάμετρος: Στα λάστιχα πεπιεσμένου αέρα μας ενδιαφέρει η εσωτερική αλλά και η εξωτερική διάμετρος  του λάστιχου αναλόγως την εκάστοτε εφαρμογή. Για να αποφευχθεί η πτώση πίεσης  θα πρέπει να επιλέξουμε τον σωλήνα ή λάστιχο σωστού μεγέθους έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα , σε πιο απλή γλώσσα να μην "στραγγαλίσουμε τον αέρα μας".
  • Κόστος: Ποτέ μην επιλέξετε ένα προϊόν με μοναδικό γνώμονα το αρχικό κόστος. Η επιλογή ενός φθηνού λάστιχου μπορεί να μην βλάψει το πορτοφόλι σας άμεσα, μελλοντικά όμως μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις, όπως διαρροές από πολυμερισμό ή τρύπημα. Επιλέξτε λάστιχα με κριτήριο την εφαρμογή για την οποία τα χρειάζεστε και έπειτα την οικονομικότερη λύση  ανάμεσα στις επιλογές που σας δίνονται. Προέχει πάντα, ο σωλήνας που θα επιλέξουμε να είναι σίγουρη λύση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιδιόρθωση των βλαβών θα είναι πονοκέφαλος.
Η απώλεια σε πεπιεσμένο αέρα σημαίνει και απώλεια χρημάτων. Μπορεί μια μικρή διαρροή να μας φαίνεται αμελητέα όμως σε βάθος χρόνου μας στοιχίζει πολλά  περισσότερα απο όσα φανταζόμαστε.  Βάλτε τέλος σε κάθε απώλεια.