Με τα κατάλληλα εργαλεία αέρος,  πάντοτε με την υποστήριξη ενός σωστού αεροσυμπιεστή, μπορούμε να καλύψουμε μια σωρεία εφαρμογών είτε σε βιομηχανική, είτε σε οικιακή χρήση. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο συμβατικό ηλεκτρικό εργαλείο χωρίς αντίστοιχό του σε πνευματικό, είτε μιλάμε για διάτρηση, πριόνισμα και λείανση είτε για στίλβωση, βίδωμα ή βάψιμο. Παρακάτω ακολουθούν 3+1 σημαντικοί λόγοι για να επιλέξει κανείς εργαλεία πεπιεσμένου αέρα αντί των ηλεκτρικών.

Πλεονέκτημα 1ο: Ισχύς & άνεση

Τα εργαλεία αέρος, όπως λέει και το όνομά τους, κινούνται με την ενέργεια του πεπιεσμένου αέρα, χωρίς τη χρήση ηλεκτροκινητήρα. Αυτό τα κάνει πιο συμπαγή, ελαφριά και εργονομικά, δίνοντας μεγαλύτερη άνεση στον χειριστή τους. Επίσης, λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές σε πιο μικρούς & δύσβατους χώρους με μειωμένη πρόσβαση. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και το γεγονός οτι τα εργαλεία αέρα, είναι και -κατά γενική ομολογία- πολύ πιο ισχυρά σε δύναμη από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά, έχετε αυτόματα έναν πολύ καλό λόγο να το σκεφτείτε στην επόμενη αγορά σας.

Πλεονέκτημα 2ο: Αξιοπιστία & ασφάλεια

Τα πνευματικά εργαλεία περιλαμβάνουν λιγότερα κινούμενα μέρη από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά, άρα μικρότερη πιθανότητα βλάβης και λιγότερο τακτική συντήρηση (Διαβάστε εδώ για τη σωστή συντήρηση των εργαλείων αέρος). Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά οτι πρόκειται για πιο ανθεκτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα, το γεγονός οτι δεν λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνει ότι ο χρήστης δεν κινδυνεύει από ηλεκτροπληξία λόγω κάποιας βλάβης κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί.  Τέλος, πρόκειται για τα μόνα εργαλεία που προτείνονται για χρήση σε χώρους με εύφλεκτα καύσιμα ή αέρια, καθώς ο αέρας είναι η μόνη 100% ΑΤΕΧ μορφή ενέργειας.

Πλεονέκτημα 3ο: Οικονομία & απόδοση

Ιδιαίτερα στη βιομηχανία, αποτελούν κορυφαία "ENERGY-SAVING" λύση, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος είναι αμελητέα και αφορά μονάχα τη λειτουργία του αεροσυμπιεστή (ο οποίος ούτως ή άλλως είναι σε λειτουργία για τα υπόλοιπα μηχανήματα ενός εργοστασίου). Αυτό, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση των εξόδων χρήσης, τους δίνει και έναν πιο "ECO-FRIENDLY" χαρακτήρα, γεγονός σημαντικό για μεγάλες παραγωγικές βιοηχανίες.

Πλεονέκτημα 4ο: Ταχύτητα & ευελιξία

Μεγάλο πλεονέκτημα των εργαλείων πεπιεσμένου αέρα είναι η γρήγορη και εύκολη εναλλαγή των διαφόρων εργαλείων μέσω των ταχυσυνδέσμων. Αρκεί μια παροχή με σωλήνα αέρος και ένας ταχυσύνδεσμος για να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιαδήποτε εργαλείο αέρα χωρίς να χρειάζεται να τραβήξουμε ξεχωριστά καλώδια ρεύματος, μπαλαντέζες και πολύμπριζα.

Το συμπέρασμα

Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως η χρήση εργαλείων πεπιεσμένου αέρα προσφέρει πολλά οφέλη και θα πρέπει να αποτελούν μια σημαντική επιλογή για τον ενδιαφερόμενο, είτε αυτός είναι ερασιτέχνης, είτε επαγγελματίας. Στα πλεονεκτήματα τους είναι η ευελιξία, η οικονομία και οι υψηλές αποδόσεις. Στα μειονεκτήματα, είναι η ανάγκη ύπαρξης αεροσυμπιεστή που να τα υποστηρίζει. Τέλος, λάβετε υπόψιν και κάτι που σίγουρα δεν είχατε σκεφτεί: Στις οικονομικά δύσκολες περιόδους που διανύουμε όπου οι ληστείες είναι έξαρση, τα εργαλεία πεπιεσμένου αέρα βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις των ληστών, καθώς η χρήση τους απαιτεί εξοπλισμό και υποδομή (αεροσυμπιεστή, συμβατούς ταχυσύνδεσμους κ.α.), ενώ και η μεταπώλησή τους είναι σαφώς δυσκολότερη.