Όταν ο αέρας βγει από τον αεροσυμπιεστή, πρέπει με κάποιον τρόπο να οδηγηθεί στις καταναλώσεις, είτε αυτές είναι μηχανήματα, είτε πνευματικά εργαλεία. Ο τρόπος αυτός λέγεται δίκτυο αέρα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε βιομηχανικής εγκατάστασης. Πρέπει να δίνει κανείς ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός τέτοιου δικτύου όμως, καθώς δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν, με βασικότερους την πτώση πίεσης και την υπερβολική υγροποίηση του αέρα μέσα στο δίκτυο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές εάν πρόκειται να στήσετε σύντομα ένα δίκτυο στον χώρο σας ή θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση του ήδη υπάρχοντος και να απαλλαγείτε οριστικά από τον βρώμικο, υγρό και χωρίς επαρκή πίεση αέρα.

 

"ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ"

Το υλικό κατασκευής των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του δικτύου σας, αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα ποιότητας και πίεσης του αέρα. Οι επιλογές είναι διάφορες: αλουμίνιο, πλαστικό, PVC, σίδερο ή χαλκός είναι τα πλέον συνηθισμένα υλικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποια από αυτά, διαβρώνονται εύκολα από την υγρασία ή τα λιπαντικά που "ταξιδεύουν" μαζί με τον αέρα, με αποτέλεσμα την δημιουργία διαρροών από το δίκτυο. Κορυφαία επιλογή, είναι με διαφορά το αλουμίνιο, καθώς είναι λείο, κόβεται και συναρμολογείται εύκολα, ενώ ταυτόχρονα δεν διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

"Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ &  ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ"

Η διάμετρος των σωλήνων και η απόσταση που αυτοί διανύουν από την παραγωγή ως την κατανάλωσή τους, παίζει τεράστιο ρόλο στην πίεση του δικτύου. Για παράδειγμα, η χρήση σωλήνων μικρής διαμέτρου σε σχέση με τη ροή του αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας του αέρα στο εσωτερικό του δικτύου, προκαλώντας πιθανές βλάβες σε εργαλεία ή μηχανήματα. Αν από την άλλη, ο αεροσυμπιεστής είναι πολύ μακριά από τις καταναλώσεις, η πίεση θα έχει πτώση μέχρι να φτάσει στον προορισμό της και αυτό έχει φυσικά σαν αποτέλεσμα και ο αέρας να μη φτάνει και ο αεροσυμπιεστής να δουλεύει εντατικά και να καταπονείται.

 

"Η ΔΙΑΤΑΞΗ"

Οι δύο περιπτώσεις διατάξεων που έχουν καθιερωθεί, είναι ο κλειστός βρόγχος και η ευθεία. Σε κάθε περίπτωση η κλειστός βρόγχος είναι προτιμότερος καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφη πίεση και ροή αέρα σε όλο το δίκτυο, σε σχέση με μια ευθεία διάταξη, όπου η πρώτη κατανάλωση θα εκμεταλλεύεται πολύ μεγαλύτερο μέρος του αέρα από την τελευταία κατά σειρά, στην οποία θα καταλήγει ότι περισσεύει. Για την επιλογή της διάταξης του δικτύου, το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που να σας κατευθύνει στην πιο ωφέλιμη λύση.

 

"ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ"

Το δίκτυο πεπιεσμένου αέρα, διανύει συχνά μεγάλες αποστάσεις μέσα σε ένα εργοστάσιο, έτσι, περνάει μέσα από διάφορα δωμάτια, υπογείως ή και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι θερμοκρασίες επικρατούν σε αυτούς τους χώρους, καθώς υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν υγροποίηση του αέρα ενώ είναι και επικίνδυνες για τους εργάτες, ενώ παράλληλα συνθήκες ψύχους μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία κομματιών πάγου εντός του δικτύου και να καταλήξουν στα μηχανήματά σας.

 

"Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"

Προβλέψτε άνετη πρόσβαση σε κάθε σημείο του δικτύου σας για τις ενέργειες συντήρησης και επισκευής του δικτύου στο μέλλον. Χρησιμοποιήστε by-pass με βάνες, ώστε να απομονώσετε τμηματικά το δίκτυο και να πραγματοποιήσετε επισκευές χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της παραγωγής. Η πιο σημαντική ενέργεια για τη συντήρηση της κατασκευής, είναι η αποστράγγιση της υγρασίας από εκτονωτικές βαλβίδες που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία κατά την υλοποίηση του δικτύου.