Στην αγορά, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι αεροσυμπιεστών, ανάμεσα στους οποίους καλείστε να επιλέξετε αυτόν που θα σας προσφέρει τα περισσότερα, σε σχέση με τις ανάγκες της εφαρμογής σας. 

Είναι μια σημαντική επιλογή, προϊόν σοβαρής μελέτης, καθώς βραχυπρόθεσμα θα σας προσφέρει σταθερότητα και επάρκεια στην παροχή αέρα, ενώ ταυτόχρονα μακροπρόθεσμα μπορεί να σας εξοικονομήσει ενέργεια και κόστος λειτουργίας. Σήμερα θα δούμε ποιοι είναι οι τύποι αεροσυμπιεστών που συναντάμε και θα διακρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.  

Οι σημαντικότεροι δείκτες για τη σύγκριση δύο αεροσυμπιεστών, είναι η πίεση (με συνηθέστερη μονάδα μέτρησης το BAR και το PSI) και η παροχή αέρα (αλλιώς Free Air Delivery ή FAD) που μετριέται σε λίτρα ανά λεπτό (lt/min) ή κυβικά μέτρα ανά ώρα (m3/h).

 

ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΙ ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ

Αποτελούν την πλέον συνηθισμένη επιλογή και απευθύνονται σε μεγάλο φάσμα καταναλωτών - από τον ερασιτέχνη, χομπίστα έως τις βιοτεχνίες και τις μικρές βιομηχανίες.

emvoloforos-aerosympiestis

Πως λειτουργούν

Λειτουργούν με τη χρήση πιστονιών που κινούνται παλινδρομικά καθώς και δύο βαλβίδων οι οποίες διαχειρίζονται την είσοδο (αναρρόφηση) και την έξοδο (συμπίεση) του αέρα. Έτσι, όταν το πιστόνι κατεβαίνει προς τα κάτω, αντλεί αέρα από την ατμόσφαιρα και κατά την άνοδό του τον συμπιέζει προς την βαλβίδα εξόδου. Οι περισσότεροι εμβολοφόροι αεροσυμπιεστές διαθέτουν 2 πιστόνια, με εξαίρεση τους ερασιτεχνικούς (μονομπλόκ) που κατά βάση διαθέτουν μόνο 1 πιστόνι.

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλό κόστος αγοράς
  • Εύκολη συντήρηση
  • Οικονομικά ανταλλακτικά

Μειονεκτήματα

  • Πολύ υψηλή στάθμη θορύβου
  • Υψηλή θερμοκρασία στον αέρα που εξάγεται
  • Συχνή διαρροή λαδιού στον αέρα

 

ΚΟΧΛΙΟΦΟΡΟΙ ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ

Η δεύτερη πιο διαδεδομένη λύση, είναι οι κοχλιοφόροι αεροσυμπιεστές, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις με μεγάλες ανάγκες σε παροχή αέρα και συχνά επί 24ωρης βάσης. 

koxlioforos-aerosympiestis

Πως λειτουργούν 

Χρησιμοποιούν δύο ελικοειδείς κοχλίες (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) για να "περάσουν" τον αέρα από το πολύ μικρό διάκενο που υπάρχει ανάμεσά τους και -γυρνώντας σε αντίθετες κατευθύνσεις μεταξύ τους- να τον εξάγουν με πίεση από την άλλη μεριά. Οι κοχλιοφόροι αεροσυμπιεστές είναι κατά κύριο λόγο ελαιολίπαντοι, πράγμα που σημαίνει οτι στο διάκενο μεταξύ των κοχλίων υπάρχει ένα λεπτό φιλμ λαδιού το οποίο αναμιγνύεται με τον αέρα και οδηγούνται μαζί στον διαχωριστή λαδιού, ώστε ο αέρας να συνεχίσει καθαρός την πορεία του προς το δίκτυο της εγκατάστασης. Μπορούν να δουλεύουν ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν μεγάλη παροχή αέρα στις καταναλώσεις.

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλή στάθμη θορύβου (55-70 dB)
  • Πολύ μεγάλες παροχές σε lt/min
  • Χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, σε σύγκριση με τους εμβολοφόρους
  • Αδιάκοπη λειτουργία, όσες ώρες κι αν χρειάζεται

Μειονεκτήματα

  • Υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης
  • Πιο σύνθετη κατασκευή και απαραίτητη η επιμελής συντήρησή τους
  • Απαιτείται μια ελάχιστη κατανάλωση αέρα, ώστε να μην συγκεντρώνεται υγρασία, αλλά και να κυκλοφορούν αποτελεσματικά τα λάδια τους και να μην υπερθερμαίνονται

 

ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ SCROLL

Πρόκειται για τους πιο... κομψούς και ενδιαφέροντες αεροσυμπιεστές. Δουλεύουν "γλυκά", αθόρυβα και χωρίς κρούσεις ή δονήσεις, εκμεταλλευόμενοι μια πανέξυπνη αρχή συμπίεσης του αέρα την οποία θα δούμε στη συνέχεια πιο αναλυτικά. Τους συναντάμε βέβαια πολύ σπάνια, καθώς είναι σχετικά νέα και όχι τόσο διαδεδομένη τεχνολογία η οποία όμως ολοένα και αυξάνει το κοινό της τα τελευταία χρόνια. 

scroll-compressor

Πως λειτουργούν

Η συμπίεση πραγματοποιείται με τη βοήθεια δύο σπιραλο-ειδών στοιχείων. Το ένα από τα δύο είναι σταθερό, ενώ το άλλο κινείται μέσα στο πρώτο με ομαλές έκκεντρες κινήσεις, παγιδεύοντας τον αέρα σε μικρές αποθήκες στο κεντρικό σημείο του σπιράλ. Χρειάζονται κατά προσέγγιση 2,5 στροφές προκειμένου να διανύσει ο αέρας όλη την απόσταση από την είσοδό του, ως το τελικό σημείο εξόδου Όπως και στον κοχλία έτσι κι εδώ ο αέρας αναμιγνύεται με το λάδι που περιέχεται στο σπιράλ και μετά την έξοδό γίνεται ο διαχωρισμός των δύο. Υπάρχουν και oil-free αεροσυμπιεστές scroll, αλλά είναι ακόμα πιο σπάνιοι και εξυπηρετούν πολύ ειδικές εφαρμογές, όπως ιατρικές, φαρμακευτικές ή τροφίμων.

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλός θόρυβος. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χαμηλός θόρυβος
  • Συμπαγής κατασκευή, μικρό μέγεθος
  • Λιτός σχεδιασμός, χωρίς πολλά μέρη & εξαρτήματα

Μειονεκτήματα

  • Υψηλός κόστος αντικατάστασης συμπιεστή σε περίπτωση βλάβης
  • Υψηλή θερμοκρασία του αέρα εξόδου
  • Ανεβασμένο κόστος αγοράς
  • Ανάγκη για επιμελή συντήρηση

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;

Καλή ερώτηση! Η απάντηση όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη. Πρέπει να προσδιορίσετε κατά προσέγγιση τις ανάγκες σας, ανάλογα με τα εργαλεία ή τα μηχανήματα αέρος που θα χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, αν δουλεύετε εργαλεία αέρος όπως πιστόλια φυσήματος, αεροκατσάβιδα, καρφωτικά ή πιστόλια βαφής, θα κοιτάξετε προς τους εμβολοφόρους αεροσυμπιεστές.

Αν όμως η χρήση σας είναι βαριά βιομηχανική, με ενεργοβόρα μηχανήματα, μεγάλα εργαλεία αέρος ή πολύπλοκους αυτοματισμούς, οι λύσεις είναι χωρίς καμία αμφιβολία οι SCROLL & οι κοχλιοφόροι.

Το σημαντικότερο είναι να υπολογιστεί η κατανάλωση αέρα σε λίτρα ανά λεπτό. Εφόσον χρειαστείτε βοήθεια, καλέστε μας στο 801 700 7255 και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα σας καθοδηγήσουν με υπευθυνότητα στην επιλογή που ταιριάζει στις ΔΙΚΕΣ σας ανάγκες, λαμβάνοντας υπ'όψιν ΚΑΘΕ παράγοντα που θα επηρεάσει την τσέπη σας σήμερα, αλλά και μετά από 5 χρόνια.