Η βιομηχανία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο πεπιεσμένος αέρας αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει μέχρι το 40%. Χωρίς κάποια επέμβαση στους αεροσυμπιεστές, για ανάκτηση οποιασδήποτε μορφής ενέργειας, αυτή χάνεται στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως η σπατάλη της ενέργειας είναι μεγάλη, όπως μεγάλα είναι και τα περιθώρια βελτίωσης.


Ο πρωταρχικός στόχος όλων των βιομηχανιών είναι να μειώσουν με κάθε τρόπο το ενεργειακό κόστος. Τα καλά νέα είναι πως το 70% - 94% της ενέργειας που καταναλώνεται από τους αεροσυμπιεστές, μπορεί να ανακτηθεί, είτε από τα λάδια που θερμαίνονται κατά τη διαδικασία λειτουργίας του κοχλία, είτε κατά την απαγωγή θερμού αέρα από τον αεραγωγό του αεροσυμπιεστή. Επιπλέον, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, επιτυγχάνεται και η ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2.

 

Πώς μπορεί να ανακτηθεί η θερμότητα σε ένα σύστημα πεπιεσμένου αέρα;

Όλοι οι αεροσυμπιεστές βιομηχανικού τύπου, διαθέτουν ψυγείο για την ψύξη του λαδιού που κυκλοφορεί μέσα στον κοχλία. Κατά τη διαδικασία συμπίεσης, τα λάδια αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες (έως 90°C), με τη θερμότητα να χάνεται στο περιβάλλον. Η λύση βρίσκεται στα μηχανήματα ανάκτησης θερμότητας που εκμεταλλεύονται τα ζεστά λάδια, ώστε η θερμότητα αυτή να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες δομές της βιομηχανίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν πλακοειδή εναλλάκτη νερού-λαδιού, που επιτυγχάνει ανάκτηση θερμότητας της τάξεως του 70%. Στην Airblock, ως επίσημοι αντιπρόσωποι της Omega Air, διαθέτουμε την τεχνογνωσία, ώστε να πραγματοποιήσουμε τη μελέτη και να προτείνουμε τη λύση με το κατάλληλο μηχάνημα ανάκτησης θερμότητας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε βιομηχανίας.

 

Παράδειγμα εφαρμογής του AirWatt

Στη συνέχεια αναφέρεται ένα παράδειγμα εφαρμογής σε ένα εργοστάσιο που διαθέτει κοχλιοφόρο αεροσυμπιεστή 45kW.   Ο αεροσυμπιεστής εργάζεται 4.000 ώρες το χρόνο και χρησιμοποιεί τη θερμότητα που ανακτάται, για τη θέρμανση στους χώρους των γραφείων (για το διάστημα που δουλεύει ο λέβητας), με το ετήσιο όφελος της βιομηχανίας να φτάνει περίπου τις 10.000€.

 

 

Επιπλέον λύσεις και πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ

Πέραν από την αξιοποίηση του ζεστού νερού για τη χρήση του λέβητα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, είτε για προθέρμανση του νερού σε συστήματα ατμού, είτε για οποιοδήποτε κομμάτι της παραγωγής κριθεί απαραίτητο. Συμπερασματικά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον αεροσυμπιεστή σας και να έχετε οικονομικά οφέλη, δράττοντας της ευκαιρίας για αναβάθμιση της εγκατάστασής σας, με το μηχάνημα ανάκτησης θερμότητας AirWatt. 
 
Το εν λόγω project, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς έχετε την ευκαιρία να επωφεληθείτε από προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Παράλληλα, συμβάλλετε σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2, που αποτελεί το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όσον αφορά την προφύλαξη του περιβάλλοντος.