Καθώς γίνεται αντιληπτό ότι βρισκόμαστε, τόσο στην καρδιά του χειμώνα, όσο και της ενεργειακής κρίσης, όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και κατ' επέκταση χρημάτων. Παράλληλα, οι νομοθετικοί περιορισμοί, καθιστούν τη μείωση εκπομπών CO2 επιτακτική. Ο πεπιεσμένος αέρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε βιομηχανική επιχείρηση. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μία ακριβή μορφή ενέργειας, η οποία συνοδεύεται από απώλειες, διαρροές αέρα και κακή χρήση των αεροσυμπιεστών, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα ακριβότερη για την επιχείρηση.

 

 

Η Απάντηση βρίσκεται στην έγκυρη πρόληψη

Όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό ένα πρόβλημα ή μία βλάβη, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιδιορθωθεί, με τη δυνητικά μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.

Πρωταρχική λοιπόν προτεραιότητα για μία επιχείρηση η οποία επιδιώκει οικονομική και ενεργειακή εξοικονόμηση, είναι η σωστή πρόληψη και η συνεχής παρακολούθηση των μηχανημάτων. Με αυτό το τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί, αφενός η σωστή λειτουργία της παραγωγής και αφετέρου η άμεση επέμβαση και επιδιόρθωση του προβλήματος, όταν αυτό εμφανιστεί.

 

 

Εργαλεία και υπηρεσίες πρόληψης

  • Καταγραφή Δεδομένων

Με την καταγραφή δεδομένων, δίνετε η δυνατότητα ελέγχου του συστήματος πεπιεσμένου αέρα της επιχείρησης μας. Ουσιαστικά εγκαθιστούμε μια συσκευή καταγραφής όπου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και παράλληλα, σε διάφορα σημεία της παραγωγής τοποθετούνται αισθητήρες, οι οποίο μας παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργία των μηχανημάτων, καθώς και προτάσεις βελτιστοποίησης.

  • Μετρητικά Συστήματα & Αισθητήρες

Τα μετρητικά συστήματα μας βοηθάνε να παρακολουθούμε σημαντικά στοιχεία του αεροστασίου, όπως η ροή, η ενέργεια, η ισχύς, η υγρασία και πολλά ακόμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των αισθητήρων.

Ο αισθητήρας σημείου δρόσου για παράδειγμα, ελέγχει την ποιότητα του παραγόμενου πεπιεσμένου αέρα, καθώς η υγρασία που αναπτύσσεται προκαλεί πολλά προβλήματα και βλάβες στα μηχανήματα.

Οι μετρητές ροής μας δείχνουν την ποσότητα αέρα που παράγουν οι αεροσυμπιεστές, επιπλέον μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η συνολική ποσότητα πεπιεσμένου αέρα που ξοδεύεται λόγω των διαρροών.

Εξίσου σημαντική είναι η μέτρηση πτώσης πίεσης μεταξύ των φίλτρων, πριν και μετά. Σε αυτό το σημείο ο αισθητήρας πίεσης καταγράφει το προφίλ της πίεσης του δικτύου.

 

 

5 λόγοι που πρέπει να γίνεται καταγραφή δεδομένων

1) Δημιουργία Σημείου Αναφοράς
Ο ορισμός γραμμής βάσης αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στη διαχείριση του συστήματος πεπιεσμένου αέρα. Λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για να οριστεί το προφίλ της εγκατάστασης.

2) Αντιμετώπιση Προβλημάτων
Τα καταγραφικά αποτελούν μία χρήσιμη λύση στην αντιμετώπιση προβλημάτων, διότι προσφέρουν εύκολη συλλογή δεδομένων και άμεσο εντοπισμό της πιθανής βλάβης.

3) Εξασφάλιση Σταθερής Πίεσης
Οι μεταβολές στην πίεση πιθανώς να οφείλονται σε βουλωμένα φίλτρα, με αποτέλεσμα να αλλάξει η συμπεριφορά των αεροσυμπιεστών και να καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Με την καταγραφή δεδομένων μπορούμε να ελέγχουμε συνεχώς τη σταθερότητα της πίεσης.

4) Διαστασολόγηση Εξοπλισμού
Η καταγραφή δεδομένων μπορεί να εξακριβώσει αν οι αεροσυμπιεστές είναι κατάλληλοι για τις συνθήκες της παραγωγής, ενώ σε ενδεχόμενη αγορά, γίνεται πρόβλεψη του σωστού μεγέθους του αεροσυμπιεστή.

5) Εξοικονόμηση Ενέργειας
Η καταγραφή δεδομένων μας διασφαλίζει ότι το σύστημα πεπιεσμένου αέρα λειτουργεί με την απαιτούμενη απόδοση, ενώ παράλληλα πετυχαίνουμε μείωση των εκπομπών άνθρακα (CO2).