Η διαδικασία τεχνικού και ποιοτικού ελέγχου με τη χρήση γεννήτριας αζώτου στη βιομηχανία Frigoplast ABEE από την Airblock. O βιομηχανικός χώρος βρίθει προκλήσεων ως προς τη βελτίωση του κόστους ενέργειας, τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και την ακριβέστερη δυνατή προσέγγιση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων ποιοτικού ελέγχου. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάχθηκε και η πρόταση της Airblock προς τη βιομηχανία Frigoplast ABEE (Βιομηχανικά & Επαγγελματικά Συστήματα Ψύξης). Ειδικότερα, προτάθηκε από τους μηχανικούς της Airblock η χρήση γεννήτριας παραγωγής αζώτου (καθαρότητας 95%), με τεχνολογία μεμβράνης ινών, έναντι της χρήσης πεπιεσμένου αέρα, ώστε να εντοπιστούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι πολύ μικρές διαρροές που επηρεάζουν τις μετρήσεις ποιοτικού ελέγχου. Η ολοκλήρωση της ενέργειας οδήγησε στη σχεδόν απόλυτη, κατά 99%, αύξηση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων  ποιοτικού ελέγχου!

 

 

Πώς πραγματοποιείται ο σωστός έλεγχος του αεροφυλακίου;

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς η Frigoplast ΑΒΕΕ προμηθεύεται από την Airblock εξαρτήματα και αναλώσιμα πεπιεσμένου αέρα για τις ανάγκες της παραγωγής της. Έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, αμοιβαίας εξέλιξης και κοινής φιλοσοφίας καθώς πρόκειται για δύο οικογενειακές εταιρείες οι οποίες έχουν διανύσει με επιτυχία τη μετάβαση στη δεύτερη γενιά και παράλληλα εστιάζουν, με έμφαση, στον τομέα της ανάπτυξης με καινοτόμα προϊόντα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Η Frigoplast κατασκευάζει μηχανήματα βιομηχανικής και επαγγελματικής ψύξης, με έμφαση στους εξατμιστές και στους συμπυκνωτές. Κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, τα μηχανήματα εξετάζονται σε υψηλή πίεση αέρα με σκοπό να διαπιστωθεί πως δεν έχουν κάποια διαρροή. Στην Frigoplast κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου οι εργαζόμενοι τροφοδοτούν τα στοιχεία συμπύκνωσης και εξάτμισης με πεπιεσμένο αέρα σε πίεση 25bar. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μηχάνημα booster για να πολλαπλασιάζει την πίεση του πεπιεσμένου αέρα από τα 8bar στα 30bar περίπου. Στη συνέχεια, ο πεπιεσμένος αέρας αποθηκεύεται σε ένα δοχείο υψηλής πίεσης 40bar και ακολούθως, μέσω ενός ρυθμιστή πίεσης, ο αέρας διοχετεύεται εσωτερικά στα στοιχεία, με σκοπό να ελεγχθούν για τυχόν διαρροές. Όμως, ο πεπιεσμένος αέρας δεν είναι ικανός να εντοπίσει τις πολύ μικρές διαρροές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της Frigoplast να ψάχνουν μεθόδους να βελτιώσουν τον ποιοτικό τους έλεγχο.

Έπειτα από έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η ομάδα της Frigoplast, διαπιστώθηκε πως αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό, πραγματοποιούν ποιοτικούς ελέγχους στην παραγωγή τους με τη χρήση αζώτου. Με τη χρήση του αζώτου αποδείχθηκε ότι ο ποιοτικός έλεγχος των μηχανημάτων είναι ορθότερος μιας και το άζωτο είναι ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού και των μικρότερων διαρροών αέρα. 

Στη συνέχεια και έπειτα από σχετικές επαφές  με τους μηχανικούς της Airblock συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής, όπως η πίεση λειτουργίας, η καθαρότητα και η απαιτούμενη ποσότητα αζώτου. Επιπρόσθετα, επικοινώνησαν και με το τεχνικό τμήμα της εταιρείας Omega Air, η οποία έχοντας τεχνικές γνώσεις και εμπειρία πάνω σε αντίστοιχες περιπτώσεις, λειτούργησε ως αρωγός ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη Frigoplast.

 

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της λύσης

Ως προς τη μελέτη εφαρμογής με άζωτο η Airblock, πρότεινε δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη αφορούσε τη χρήση γεννήτριας παραγωγής αζώτου με τη μέθοδο προσρόφησης και η δεύτερη γεννήτρια μεμβράνης παραγωγής αζώτου με την τεχνολογία μεμβράνης ινών (διαχωρίζει το άζωτο από τα υπόλοιπα στοιχεία του ατμοσφαιρικού αέρα). Αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η μέθοδος παραγωγής αζώτου με γεννήτρια μεμβράνης, καθώς ήταν η βέλτιστη επιλογή για την εταιρεία Frigoplast. 

 

 Προκειμένου να τεθεί  σε λειτουργία η εγκατάσταση αξιοποιήθηκαν:

  • Γεννήτρια αζώτου μεμβράνης NM-GEN 2 με καθαρότητα αζώτου 95% Omega Air  
  • Πίνακας με αναλυτή αξυγόνου 0 - 25% για έλεγχο καθαρότητας 
  • 3 φίλτρα γραμμής για κατακράτηση στερεών σωματιδίων και σταγονιδίων λαδιού 
  • Πύργος άνθρακα TACm 12 Omega Air 
  • Δοχείο αζώτου 200lt 
  • Booster έμβολο Φ100/50 Metal Work 32bar

 

Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, το σύστημα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές ώρες μέχρι η καθαρότητα αζώτου να φτάσει στο επίπεδο που απαιτεί η διαδικασία. Στη συνέχεια οι άνθρωποι της Frigoplast προχώρησαν στις απαραίτητες δοκιμές και το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό. 

Η γεννήτρια εργάζεται σε καθημερινή βάση και η εταιρεία πλέον έχει εντάξει το άζωτο στον καθημερινό ποιοτικό έλεγχο των μηχανημάτων της. Μέσω της αναβάθμισης, η Frigoplast κατάφερε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Αφενός, να παρέχει ποιοτικότερο έλεγχο στα προϊόντα της αυξάνοντας την ακρίβεια των αποτελεσμάτων σχεδόν στο 99% και αφετέρου, να ισχυροποιήσει το όνομα της και στην Ευρωπαϊκή αγορά αποκτώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

Η αξιολόγηση του project από την Frigoplast

Κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο του project κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, Διευθυντής Παραγωγής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Frigoplast, μας είπε τα εξής:

 

1) Ποιο ήταν το κυριότερο challenge του έργου που ολοκληρώθηκε;
Ερωτώμενος ποιο ήταν το κυριότερο challenge του έργου απάντησε ότι από την αρχή σημαντικό ρόλο έπαιξε η σωστή επιλογή εξοπλισμού με βάση τις ανάγκες της εταιρείας. Συνεχίζοντας αναφέρεται στον επιτυχή τρόπο που κατάφερε η Airblock να φέρει εις πέρας αυτή την πρόκληση και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η παρούσα αναβάθμιση ώστε η Frigoplast να αλλάξει επίπεδο στον τομέα του τεχνικού ελέγχου και δοκιμής των προϊόντων της.  

 

2) Πως θα αξιολογούσατε τη συνολική συνεργασία με την Airblock;
Σχολιάζοντας τη συνεργασία που είχαν οι δύο εταιρείες μεταξύ τους, ο κος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι “η συνολική συνεργασία από την καθημερινή επαφή (service - ανταλλακτικά - εξυπηρέτηση) μέχρι και την ολοκλήρωση ενός τέτοιου project (μελέτη - πρόταση - εγκατάσταση - επίβλεψη) είναι άκρως επαγγελματική και άψογη”.
 

3) Ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματα που εντοπίσατε, μετά την ολοκλήρωση του project;
Τέλος, με την ολοκλήρωση του project, ο ίδιος ως υπεύθυνός του παρατήρησε ότι ο τεχνικός έλεγχος και η  δοκιμή των προϊόντων παρουσίασαν αύξηση στην ακρίβεια των αποτελεσμάτων η οποία έφτασε στο 99%. Επομένως, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα προμήθειας ελαττωματικού προϊόντος στην αγορά, στο ελάχιστο.