Με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη να έχει γίνει εμφανής σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, είναι αναμενόμενο να παρατηρούνται αλλαγές και στον κλάδο της βιομηχανίας. Αναλυτικότερα, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι βιομηχανίες επιδιώκουν διαρκώς να υιοθετούν νέες τεχνολογίες, ώστε να επωφελούνται των πλεονεκτημάτων, όπως η αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και η μείωση των σφαλμάτων. Ο τομέας, ωστόσο, που έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη επιρροή είναι αυτός των ρομποτικών συστημάτων.

Ως Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ορίζεται ο τομέας της επιστήμης των υπολογιστών, που ασχολείται με τη σχεδίαση ευφυών υπολογιστικών συστημάτων, ικανών για λειτουργίες που αποδίδονται σε ανθρώπινη νοημοσύνη (Barr A. & Feigenbaum E. A., 1981). Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να κατανοούν το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός ορισμένου στόχου. Γενικότερα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να εκπαιδεύονται (Machine Learning), αναλύοντας τις κινήσεις και τον αντίκτυπο προηγούμενων δράσεων, με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να επιλύουν προβλήματα με αυτονομία.

Τα ρομποτικά συστήματα είναι τεχνολογικά συστήματα που ενσωματώνουν ρομποτικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να εκτελούν διάφορες εργασίες αυτόνομα ή ημιαυτόνομα. Αυτά τα συστήματα αποτελούνται συνήθως από μηχανικές δομές, αισθητήρες, ενεργοποιητές & υπολογιστικές μονάδες, που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως στη βιομηχανία τροφίμων, στη συσκευασία, στη μεταποίηση προϊόντων, στις γραφικές τέχνες, στη βιομηχανία μετάλλου κ.λπ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα συστήματα «End-of-Arm-Tooling». Τα παρόντα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να αυτοματοποιούν επαναλαμβανόμενες ή επικίνδυνες εργασίες, να βελτιώνουν την παραγωγικότητα με ακρίβεια και να βοηθούν τους ανθρώπους σε διάφορα στάδια της γραμμής παραγωγής.

 

End-of-Arm-Tooling by FIPA

Η εταιρεία FIPA διαθέτει μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων, που ανήκουν στην κατηγορία End-of-Arm-Tooling, με σκοπό να εξυπηρετεί κάθε νέα εφαρμογή που επρόκειτο να σχεδιαστεί ή να αντικαταστήσει υφιστάμενα συστήματα. Πρόκειται για ρομποτικούς χειριστές και συγκεκριμένα για μηχανικούς βραχίονες ή άκρα, που μιμούνται την ανθρώπινη κίνηση. Συνήθως διαθέτουν αρθρώσεις και τελικούς τελεστές, όπως λαβές ή εργαλεία, για να αλληλεπιδρούν με αντικείμενα ή να εκτελούν προκαθορισμένες ενέργειες. Τα μηχανήματα End-of-Arm-Tooling διακρίνονται στις εξής υποκατηγορίες:


Quick-charge systems (Συστήματα γρήγορης εναλλαγής)

Τα συστήματα Quick-charge εξυπηρετούν πολλαπλές ρομποτικές εφαρμογές με γρήγορη εναλλαγή. Η χειροκίνητη διασύνδεση Quick-charge μεταξύ ρομπότ και συστήματος λαβής, πραγματοποιείται με ευκολία & ευελιξία και είναι κατασκευασμένη από ανοδιωμένο κράμα αλουμινίου. Οι συνδέσεις εξαρτημάτων κενού είναι πάντα σωστά ευθυγραμμισμένες, για τοποθέτηση με απόλυτη ακρίβεια. Τα μοντέλα διαθέτουν μικροβαλβίδες για αυτόματη σύνδεση/αποσύνδεση, καθώς διατίθενται και μοντέλα με SAFE-LOCK, τα οποία εξασφαλίζουν τη μέγιστη λειτουργική αξιοπιστία και ένδειξη οπτικού κλειδώματος.

 

Extrusion systems (Συστήματα διέλευσης)

Τα Extrusion systems περιλαμβάνουν διαφορετικά προφίλ αλουμινίου, για τη συναρμολόγηση ρομποτικού βραχίονα. Τα ειδικά εξαρτήματα σύνδεσης, προσαρμόζονται - για δυνατότητα δημιουργίας βραχίονα- σε διαστάσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του
κατασκευαστή. Παρέχουν στον σχεδιαστή του συστήματος τη δυνατότητα δημιουργίας κατάλληλου βραχίονα, για τοποθέτηση αρπαγής, εμβόλων, κοπτικών μέσων, εργαλείων, τοποθέτηση αισθητήρων, καθώς και δημιουργία άρθρωσης.

 

Gripper arms (Μπράτσα αρπαγής)

Η κατηγορία Gripper arms διαθέτει επιλογές μικροεξαρτημάτων, για την προσαρμογή των ρομποτικών συνδέσεων σε προέκταση, άρθρωση, ανοχή κινήσεων και συνδυασμό αυτών, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των ρομποτικών εφαρμογών.

 

Grippers (Αρπαγές)

Τα Grippers είναι εργαλεία που βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε ρομποτικό σύστημα. Οι αρπαγές καλύπτουν το συντριπτικό ποσοστό των ρομποτικών εφαρμογών, καθώς διαθέτουν μεγάλες επιλογές σε ωφέλιμη συγκράτηση των σιαγόνων και σε δύναμη πρόσφυσης, εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις του σχεδιαστή.

 

Air nippers (Αεροψάλιδα)

Τα Air nippers είναι εργαλεία αέρος που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία κοπής σκληρού σύρματος, χάλυβα, σκληρών πλαστικών & λεπτών σωλήνων και διατίθενται σε μεγάλο εύρος δυνάμεων, σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Ανάλογα με τη σκληρότητα και το πάχος του υλικού, προσαρμόζονται και οι κατάλληλες κοπτικές τσιμπίδες, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση στην επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η ποικιλία σε μορφές κοπτικών τσιμπίδων, με μοντέλα για κοπή ίσια, κάθετη, πλάγια, κοπή 45 o και 90 o , σε διαφορετικές ωφέλιμες διατομές.

 

Air nippers (Αεροψάλιδα)

Στην κατηγορία Linear technology απαντώνται κυρίως compact έμβολα αέρος διπλής ενέργειας με ειδικά χαρακτηριστικά, για εφαρμογές που απαιτούν μετατόπιση, σύσφιξη και οριζόντια ή κάθετη στήριξη αντικειμένων, καθώς και ειδικά έμβολα για επαναλαμβανόμενες παραγωγικές κινήσεις. Ειδικότερα, διατίθενται μικροέμβολα με οδηγούς, έμβολα τύπου slide, clamp, καθώς και έμβολα για συγκράτηση υψηλής ευκρίνειας.

 

Electronics & Sensors

Τα ρομποτικά συστήματα πλαισιώνονται από επαγωγικούς και μαγνητικούς αισθητήρες, διακόπτες ρελέ (με διαφορετικές ηλεκτρικές συνδέσεις και θύρες), ειδικά καλώδια σύνδεσης, αντάπτορες και διανομείς σήματος, για τη σωστή μετάδοση εντολών και σημάτων που απαιτούν.

 

Area gripper

Τα Area grippers είναι ειδικά ρομποτικά συστήματα κενού, για τον αυτοματοποιημένο επαναλαμβανόμενο χειρισμό μεμονωμένων προϊόντων, χωρίς την αλλαγή λαβής. Παρέχουν άνετο χειρισμό για την οριζόντια, κάθετη και περιστρεφόμενη μετατόπιση προϊόντων, με χαμηλή στάθμη θορύβου, προσφέροντας ευελιξία στην παραγωγική διαδικασία. Τα μπλοκ είναι εξοπλισμένα με ανεπίστροφη βαλβίδα και μετρητή κενού, για τον πλήρη έλεγχο των επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Τέλος, οι διαστάσεις των μπλοκ και οι ωφέλιμες επιφάνειες ποικίλουν, ανάλογα με τη δυνατότητα συγκράτησης σε χαμηλό ή υψηλό κενό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής.

 

FORMHAND for robots

Η καινοτομία FORMHAND for robots περιλαμβάνει ειδικές βεντούζες συγκράτησης, για αντικείμενα με ακαθόριστη γεωμετρία και τραχύτητα. Η ειδική βεντούζα προσαρμόζεται στο αντικείμενο, λαμβάνοντας τη μορφή του, ώστε να εκτελεί με συνέπεια τη διαδικασία μεταφοράς. Χάρη στο μαλακό υλικό της βεντούζας, η συγκράτηση επιτυγχάνεται με τρόπο κατά τον οποίο αποφεύγεται η αλλοίωση της επιφάνειας του αντικειμένου. Το σύστημα FORMHAND for robots προσαρμόζεται, τόσο σε κλασικές, όσο και σε cobot ρομποτικές εφαρμογές, όπου η αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ σε έναν κοινόχρηστο χώρο διασφαλίζει ασφαλή συμπεριφορά.

 

Συμπερασματικά, η κατηγορία End-of-Arm-Tooling περιλαμβάνει ένα πλήθος ειδικών εξαρτημάτων, με σκοπό να καλύψει τη συντριπτική πλειοψηφία των ρομποτικών εφαρμογών. Καθώς το κάθε ρομποτικό σύστημα αποτελεί και μία εξειδικευμένη εφαρμογή με μοναδικά δεδομένα, οι expAIRrts της Airblock είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν για τη σωστή επιλογή εξαρτημάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής και δίνοντας καθοριστικές λύσεις σε νέα ή υφιστάμενα συστήματα που χρήζουν βελτίωσης.