Καθημερινά, σε διάφορα σημεία κάθε εργοστασίου διαπιστώνουμε μικρές ή μεγαλύτερες διαρροές πεπιεσμένου αέρα από τα μηχανήματα, τα εργαλεία, τις συνδέσεις ή τις σωληνώσεις που τροφοδοτούν την παραγωγή. Οι εν λόγω απώλειες αυτές κοστίζουν ακριβά για την επιχείρηση μας. Στις διαρροές ξοδεύεται το 20% - 30% της συνολικής παραγωγής πεπιεσμένου αέρα ενός εργοστασίου.

Οι περισσότερες διαρροές πεπιεσμένου αέρα δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον άνθρωπο καθώς παράγουν υπερήχους, ήχοι των οποίων οι συχνότητες είναι υψηλότερες από το ανώτερο ακουστικό όριο που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.

 

Διαρροές Πεπιεσμένου Αέρα: ένα αγκάθι στη βιομηχανία!

❓ Τι συμβαίνει όμως όταν διαπιστώσουμε αύξηση στις καταναλώσεις πεπιεσμένου αέρα;

❓ Λόγω των διαρροών, αλλάζει η συμπεριφορά των αεροσυμπιεστών, αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας τους και τι συμβαίνει στο σύστημα μας;

Άσκοπη σπατάλη ενέργειας και επιβάρυνση της βιομηχανίας με περιττά υψηλά κόστη! 
 
Καθημερινά σε διάφορα σημεία μέσα στα εργοστάσια ακούμε μικρές ή μεγάλες διαρροές πεπιεσμένου αέρα, που προέρχονται από τα μηχανήματα, τα εργαλεία και από τις συνδέσεις του δικτύου αέρος. Παράλληλα, υπάρχουν και οι διαρροές που εκπέμπονται σε πολύ υψηλές συχνότητες 40KHz που είναι εκτός του ανθρώπινου ακουστικού φάσματος, με αποτέλεσμα να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές. 

Αντιλαμβάνεστε πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαίνεται. 

 

 

Γνωρίζεται πως το 40% των διαρροών αφορά ρακόρ και ταχυσυνδέσμους, τα οποία είναι υλικά πολύ χαμηλού κόστους. Το 45% των διαρροών εντοπίζονται στους προπαρασκευαστές και στα έμβολα, που είναι προϊόντα μέσου κόστους και μόλις το 10%-15% αφορά διαρροές που εντοπίζονται στα αεροστάσια και στα δίκτυα αέρος που συνήθως είναι μεγάλου κόστους.

 

Μια διαδικασία που πρέπει να γίνει συνήθεια!

Αφού λοιπόν, διαπιστώθηκε το πρόβλημα των διαρροών μέσα από τις ειδικές μετρήσεις, το επόμενο στάδιο είναι να εντοπιστούν και να επισκευαστούν. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει ο συνεργάτης σας να διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τον κατάλληλο εξοπλισμό με ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν  να εκτελέσουν τη μελέτη ανίχνευσης διαρροών.  

"Όμως, δεν αρκεί μόνο η ανίχνευση και ο εντοπισμός των διαρροών. Για να έχετε απτά αποτελέσματα, πρέπει αμέσως μετά να προβείτε στην αποκατάσταση των διαρροών. Διαφορετικά δε θα έχετε κανένα όφελος."

 

 

Υπηρεσία ανεύρεσης και επισκευής διαρροών 

Όπως αναφερθήκαμε νωρίτερα, λόγω των συνθηκών, το σύνολο των διαρροών του πεπιεσμένου αέρα μπορούν να εντοπιστούν μόνο από τον ειδικό υπερηχητικό ανιχνευτή διαρροών. Η υπηρεσία της Airblock που περιλαμβάνει την ανίχνευση και την επισκευή διαρροών πεπιεσμένου αέρα, πραγματοποιείται με τον υπερηχητικό ανιχνευτή διαρροών της CS Instruments LD-500 και ακολουθούν τα εξής βήματα: 

Εντοπισμός όλων των διαρροών στο σύνολο του δικτύου 

Προσδιορισμός του μεγέθους της κάθε διαρροής 

Κοστολόγηση της κάθε διαρροής, δηλαδή πόσα € πάνε χαμένα ετησίως 

Φωτογράφηση του σημείου διαρροής (μέγεθος διαρροής, €/έτος)

Επισήμανση των διαρροών με τοποθέτηση ετικέτας (Leak Tag)

⚙ Λεπτομερή ανάλυση του συνόλου των διαρροών με εξαγωγή report πιστοποιημένο κατά ISO 50001 

Final Note: Αφού γίνει η κοστολόγηση των προϊόντων που χρίζουν αντικατάστασης, οι τεχνικοί προβαίνουν στην επισκευή των σημείων που εντοπίστηκαν οι διαρροές 

 

❓ Τι όφελος μπορεί να προκύψει από μια τέτοια υπηρεσία;

Στη συνέχεια θα δείτε ένα πραγματικό παράδειγμα βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε η μελέτη ανίχνευσης, κοστολόγησης και αποκατάστασης διαρροών σε βιομηχανία τροφίμων στην Ήπειρο:

 

Ως επιχείρηση, πάντοτε ψάχνουμε τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Στην ανίχνευση και καταγραφή των διαρροών είναι πολύ σημαντικό παράλληλα με την εύρεση, να αποθηκεύσουμε και τις πληροφορίες κάθε διαρροής.

Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το ενεργειακό κόστος και τις άσκοπες εκπομπές CO2, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και αυξάνουμε τη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα της εταιρείας μας.

Επειδή όμως μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ας δούμε τον Υπερηχητικό Ανιχνευτής Διαρροών LD-50 εν δράσει: