"Η ενεργειακή κρίση έχει επαναφέρει το μείζον ζήτημα της αναβάθμισης του αεροστασίου, κάτι που με τα επιδοτούμενα προγράμματα, μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα."

 

Ο πεπιεσμένος αέρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε βιομηχανίας, καθώς είναι απαραίτητος σχεδόν σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Το αεροστάσιο είναι ο χώρος που φιλοξενεί τους αεροσυμπιεστές, τα αεροφυλάκια και τους ξηραντές με τα φίλτρα. Όλα αυτά τα επιμέρους μηχανήματα συνδέονται μεταξύ τους, με σκοπό να τροφοδοτούν με την απαιτούμενη ποσότητα και καθαρότητα πεπιεσμένου αέρα, τα μηχανήματα παραγωγής της κάθε βιομηχανίας.

Διανύουμε την περίοδο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Για τον λόγο αυτό, η αναβάθμιση των μηχανημάτων αποτελεί καίρια προτεραιότητα για πολλούς επιχειρηματίες. Καθότι λοιπόν, οι αεροσυμπιεστές και τα λοιπά μηχανήματα του αεροστασίου αποτελούν βασικό πυλώνα λειτουργίας της βιομηχανίας, δε θα μπορούσαν να λείπουν από την εν λόγω Industry 4.0 αναβάθμιση.

 

Εγκατάσταση κοχλιοφόρων αεροσυμπιεστών Renner σε σειρά

 

Η ανάγκη αναβάθμισης του αεροστασίου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

Οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στην αγορά και σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δυσκολεύουν τις συνθήκες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Οι προαναφερθέντες λόγοι, μας δείχνουν πόσο απαραίτητη κρίνεται η αναβάθμιση του αεροστασίου μιας επιχείρησης. Όσο όμως σημαντική είναι η αναβάθμιση, άλλο τόσο είναι και η σωστή επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη, ο οποίος θα εντοπίσει το πρόβλημα και θα δώσει την καλύτερη λύση, σύμφωνα με τις ανάγκες της εφαρμογής.


Σε πολλά εργοστάσια, το σύστημα πεπιεσμένου αέρα απαρτίζεται από αεροσυμπιεστές παλαιότερης τεχνολογίας (χωρίς inverter), καθώς την εποχή που πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση, αφενός δεν υπήρχε η κατάλληλη συμβουλευτική και αφετέρου η τεχνική κατάρτιση πολλών μηχανικών ήταν ελλιπής. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι αεροσυμπιεστές που τοποθετήθηκαν κατά το  παρελθόν δεν ήταν οι καταλληλότεροι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αεροστάσια που δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές. Ορισμένα επίσης από τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντώνται σε πολλές βιομηχανίες, είναι η έλλειψη απαραίτητου εξαερισμού στον χώρο του αεροστασίου, η απουσία διάταξης by-pass, καθώς και οι μικρές διατομές στους σωλήνες σύνδεσης. Αυτοί οι πολύ σημαντικοί παράγοντες μεγεθύνουν το ενεργειακό κόστος και οδηγούν κατά συνέπεια, σε άσκοπη σπατάλη χρημάτων.  

 

Think Green – Think Ahead

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, ο τομέας της μεταποίησης συμμετείχε με ποσοστό 20,5% επί του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για το έτος 2020. Η ποσότητα CO2 που παράγεται από έναν αεροσυμπιεστή, εξαρτάται τόσο από τον τύπο και το μέγεθος του μηχανήματος, όσο και από τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείται ενεργειακά. Αν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, τότε η μονάδα μας θα παράγει ελάχιστες ή μηδενικές εκπομπές CO2. Αν από την άλλη, παράγεται σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τότε οι εκπομπές CO2 θα είναι σαφώς μεγαλύτερες. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μία επιχείρηση από τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, είναι η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, η οποία έχει ως άμεσο αντίκτυπο και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ενέργεια αναβαθμίζει σημαντικά το κύρος της εταιρείας, ενώ παράλληλα της δίνει πρόσβαση σε επενδυτικά προγράμματα και εργαλεία.

 

Στρατηγικές βελτιώσεις που κάνουν τη διαφορά 

Σήμερα, η τεχνογνωσία και η καλπάζουσα εξέλιξη της τεχνολογίας, μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε τα σωστά εργαλεία και τις κατάλληλες υπηρεσίες για την αναβάθμιση της επιχείρησής μας.  Ένα σωστά αναβαθμισμένο αεροστάσιο θα πρέπει να διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κοχλιοφόρο αεροσυμπιεστή (σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής)
  • Σωστό εξαερισμό
  • Ευκολία πρόσβασης των τεχνικών στον χώρο
  • Σωστή διάταξη ξηραντών και φίλτρων (ανάλογα με τις απαιτήσεις κατά ISO-8573-1)
  • Διατήρηση θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι (μεταξύ 5-30°C)
  • Κατάλληλο μέγεθος και διατάξεις σωληνώσεων (by-pass) σε σημεία όπως ο ξηραντής, τα φίλτρα και το αεροφυλάκιο.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ολοκληρωμένη αναβάθμιση του αεροστασίου κρίνεται αναγκαία, αφενός για να βελτιωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης και αφετέρου, για να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική η εταιρεία στην αγορά.

Πρότυπη διάταξη αεροστασίου με διπλά By-pass

 

Ποιο είναι το άμεσο όφελος που μπορεί να προκύψει; 

Το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να προκύψει από την αναβάθμιση του αεροστασίου, εφόσον τηρηθούν οι προδιαγραφές, είναι η εύρυθμη λειτουργία της παραγωγής, ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει κάποια βλάβη στον επιμέρους εξοπλισμό του αεροστασίου. Ουσιαστικά, με τις κατάλληλες οδεύσεις, δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει η ροή του αέρα, έτσι ώστε να μη διακοπεί καθόλου η διαδικασία της παραγωγής. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως σε ένα αεροστάσιο με ακατάλληλες σωληνώσεις, δημιουργούνται σημαντικά ζητήματα πτώσης πίεσης, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την άσκοπη λειτουργία του αεροσυμπιεστή και κατ’ επέκταση τα λειτουργικά κόστη. Εάν για παράδειγμα, ο αεροσυμπιεστής παράγει μία ποσότητα αέρα με πίεση 9 bar, η οποία προκύπτει από λάθος εγκατεστημένες ή ακατάλληλες σωληνώσεις, ο πεπιεσμένος αέρας που εισέρχεται στο κυρίως δίκτυο θα έχει πίεση 7 bar. Αναλογιστείτε πως για κάθε 1 bar που αυξάνεται η πίεση λειτουργίας του αεροσυμπιεστή, ουσιαστικά επιβαρύνεται η παραγωγή με επιπλέον ενεργειακά κόστη της τάξεως του 8%. Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνονται όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω:

 

Τι μπορούν να σας προσφέρουν οι #expairts της Airblock; 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, προκειμένου να εκτελεστεί με μεθοδικότητα, ακρίβεια και επιτυχία η αναβάθμιση του αεροστασίου, θα πρέπει να επιλεχθεί και ο κατάλληλος συνεργάτης. Η Airblock διαθέτει μία μεγάλη ομάδα από άρτια καταρτισμένους μηχανικούς, οι οποίοι επισκέπτονται τον χώρο της εγκατάστασης και αναλαμβάνουν με επαγγελματισμό, τη μελέτη και υλοποίηση ολόκληρου του project, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε βιομηχανίας. Παράλληλα, η εταιρεία μας διαθέτει ένα πολύπειρο τμήμα Service, με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο των επισκευών και συντηρήσεων ψυκτικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, έτοιμο να υποστηρίξει την εκάστοτε επιχείρηση, αν και εφόσον προκύψει η ανάγκη.

Συνοψίζοντας, ο προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της Airblock, εγγυάται μία ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση στην αναβάθμιση του αεροστασίου της επιχείρησης.


Αξιοποιείστε τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ … όσο ακόμη προλαβαίνετε 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, «τρέχουν» στη χώρα μας πολλά επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης υποδομών και εξοπλισμού επιχειρήσεων. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία, ώστε να προχωρήσετε άμεσα στην αναβάθμιση του αεροστασίου της επιχείρησής σας. Με αυτόν τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα σωστά μελετημένο και δομημένο αεροστάσιο, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, αξιοποιώντας  στο έπακρο, τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και μια αναβαθμισμένη ενεργειακά εγκατάσταση.


Εγκατάσταση 2 κοχλιοφόρων αεροσυμπιεστών 90kW και 4 αεροφυλακίων 3000lt σε βιομηχανία ανακυκλώσιμων υλικών

 

Case study: Αναβάθμιση ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης 

Επιχείρηση κατασκευής εξοπλισμού βιομηχανικών χώρων και καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη διατηρούσε μία εγκατάσταση με δύο κοχλιοφόρους αεροσυμπιεστές. Ζητήθηκε η συμβουλευτική υπηρεσία της Airblock, όπου διαπιστώθηκε πως η εν λόγω επιχείρηση, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της παραγωγής, διέθετε αεροσυμπιεστές σταθερών στροφών, που λειτουργούσαν και οι δύο ταυτόχρονα, χωρίς κάποιον «έξυπνο» αυτοματισμό. Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπήρχε διάταξη by-pass, αλλά και οι διατομές των σωληνώσεων δεν κάλυπταν την παραγόμενη ποσότητα πεπιεσμένου αέρα των αεροσυμπιεστών.


Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι μηχανικοί της Airblock πρότειναν τις παρακάτω λύσεις:

  • Αντικατάσταση του μεγαλύτερου αεροσυμπιεστή με νέο μοντέλο μεταβαλλόμενων στροφών, τεχνολογίας inverter.
  • Προσθήκη συστήματος διαχείρισης δύο αεροσυμπιεστών, για την καλύτερη λειτουργία τους.
  • Αύξηση της διατομής των σωλήνων, με προσθήκη διάταξης by-pass στους ξηραντές και στα φίλτρα.
  • Εξαερισμό του αεροστασίου, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα.
  • Προσθήκη αυτόματων αφυδατώσεων μηδενικής απώλειας στα αεροφυλάκια και στα φίλτρα γραμμής.

Η επιχείρηση επέλεξε να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης και κατάφερε να αναβαθμίσει το αεροστάσιό της, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου και της χρηματοδότησης μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

 

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ -  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ