Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς για την επιχείρησή σου το παραπάνω ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς.
 
Όλοι έχουμε ακούσει λίγο πολύ το "ωχ αδερφέ μια μικρή διαρροή είναι, άστη να φυσάει". Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο αέρας είναι φθηνός. Ή μάλλον, όχι απλά φθηνός. Νομίζουμε οτι είναι τζάμπα. Ίσως ο αέρας που αναπνέουμε να είναι (ακόμα) τζάμπα, ο πεπιεσμένος αέρας ωστόσο δεν είναι. Ο πεπιεσμένος αέρας είναι μια από τις πιο ακριβές μορφές ενέργειας σε κάθε εργοστάσιο, βιομηχανία ή βιοτεχνία, αλλά και η δεύτερη σε σπουδαιότητα (μετά την ηλεκτρική).
 
Για να παραχθεί, χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια που μετατρέπεται σε αποθηκευμένη μηχανική πριν χρησιμοποιηθεί για κάποιο σκοπό. Αυτή η ενέργεια κοστίζει πολύ. Κοστίζει σε κάθε επιχειρηματία όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ ο οποίος είναι λίγο πιο φουσκωμένος αυτή την φορά γιατί δημιουργήθηκε μια διαρροή ή μεγάλωσε μια παλιά. Έτσι δεν φαίνεται εύκολα ότι υπάρχουν απώλειες.
 
Πόσο όμως στοιχίζει το ωχ αδερφέ; Οι πίνακες παρακάτω δείχνουν το κόστος. Ο πρώτος πίνακας, είναι η συνήθης κατάσταση διαρροών στην αρχή τους. Ο δεύτερος (που αφορά και τις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα), δείχνει που μπορεί να φτάσουν οι απώλειες όταν οι τρύπες τριφτούν από την ροή και γίνουν λείες.
 
Πίνακας κόστους διαρροών

 

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΘΗΝΟΣ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΣ;;;

  via: Plantscan