Το κενό ή αλλιώς "vacuum" αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανίας, ειδικά στο κομμάτι της αυτόματης παραγωγής και διαλογής εξαρτημάτων. Σκεφθείτε όλους αυτούς τους ρομποτικούς βραχίονες που συγκρατούν και μετακινούν αντικείμενα κάθε μεγέθους και σχήματος, από μικρά κουτάκια αναψυκτικών έως τεράστια φύλλα λαμαρίνας και τζάμια. Η ικανότητα του κενού, με τη βοήθεια μιας βεντούζας να "κολλήσει" σε οποιαδήποτε -λεία κυρίως- επιφάνεια ασκώντας της μεγάλες ελκτικές δυνάμεις, είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη, γρήγορη και ασφαλής λύση, αρκεί να προηγηθεί εκτενής μελέτη και επιλογή των κατάλληλων υλικών κατασκευής.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτού του είδους, αποτελείται από 3 σκέλη:


Σήμερα,  θα αναλύσουμε τους τρόπους παραγωγής κενού και ποια από αυτές είναι η πλέον κατάλληλη ανάλογα με την εφαρμογή που έχουμε. Πρώτα όμως, ας δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του κενού:

  • Ως μέγιστο κενό, ορίζεται το -1bar (-1000mbar). Την τιμή αυτή βεβαίως, δεν μπορεί να την αγγίξει κανένα μηχάνημα στην πράξη, καθώς αποτελεί το "απόλυτο κενό", και υφίσταται μόνο θεωρητικά.
  • Η παροχή κενού μετριέται συνήθως σε m3/h.
  • Τα μηχανήματα αναρρόφησης αέρα, όπως λέει και ο τίτλος, "ρουφάνε" μόνο καθαρό αέρα και όχι σκόνες, στερεά ή υγρά σωματίδια, όπως κάνουν π.χ. οι ηλεκτρικές σκούπες. Εφόσον ο αέρας δεν είναι απολύτως καθαρός, θα πρέπει να παρεμβάλλεται δοχείο αποθήκευσης με κατάλληλα φίλτρα παρακράτησης σωματιδίων.
  • Η συγκράτηση πορώδους επιφάνειας, απαιτεί πολύ μεγαλύτερη παροχή κενού απ' οτι μιας λείας επιφάνειας, λόγω των μεγάλων απωλειών που δημιουργούνται από την διαφυγή του αέρα μέσω των πόρων.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΚΕΝΟΥ

oilΑποτελούν το πλέον συνηθισμένο μηχάνημα παραγωγής κενού και διακρίνονται σε ελαιολίπαντες και ξηρού τύπου. Οι ελαιολίπαντες, ενδείκνυνται για πολύωρη χρήση, μεγάλες παροχές κενού και υψηλή υποπίεση, καθώς μπορούν να φτάσουν και μέχρι τα -0,997 bar, να προσεγγίσουν σημαντικά δηλαδή το απόλυτο κενό. Από την άλλη, οι αντλίες κενού ξηρού τύπου είναι πιο οικονομική λύση αλλά πρέπει να δουλεύουν και να σταματάνε για να ψύχονται τακτικά, αλλιώς υπερθερμαίνονται πολύ γρήγορα. Και εδώ μπορούμε να πετύχουμε υψηλή υποπίεση, σε μικρές ωστόσο παροχές.

 

 

 

 

ΦΥΣΗΤΗΡΕΣ

blower Γνωστοί και ως Blowers. Παράγουν μεγάλες ποσότητες κενού, αλλά σε χαμηλές πιέσεις. Κύριες εφαρμογές που προτιμώνται, είναι η μεταφορά υλικού και η συγκράτηση αντικειμένων που έχουν χαμηλό βάρος, αλλά ενδεχομένως η επιφάνειά τους είναι πορώδης και χρειάζεται μεγάλες ποσότητες κενού. Να σημειωθεί, οτι οι φυσητήρες εκτός από κενό, παράγουν και αέρα σε τεράστιες παροχές, αλλά χαμηλές πιέσεις (έως 2-3 bar μέγιστο), διευρύνοντας έτσι κατά πολύ την γκάμα εφαρμογών τους.

 

 

 

 

 

ΤΖΙΦΑΡΙΑ

tzifariΤο τζιφάρι, είναι η πιο απλή μορφή παραγωγής κενού, καθώς εκμεταλλεύεται απλά τo φαινόμενο VENTURI και-χρησιμοποιώντας μεγάλη ροή πεπιεσμένου αέρα στην είσοδο ενός ειδικού "Τ", παράγει αναρρόφηση από την κεντρική οπή. Εδώ, το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλότερο, αλλά υπάρχει απαίτηση για μεγάλη και συνεχή παροχή αέρα, άρα χρειάζεται κανείς αρκετά μεγάλο αεροσυμπιεστή για να υπάρχει αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 


Η διανομή και δικτύωση, που αποτελεί το επόμενο κομμάτι ενός συστήματος ανύψωσης, μεταφοράς ή συγκράτησης αντικειμένων, είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που συναντάμε και στον πεπιεσμένο αέρα. Χρησιμοποιούμε δηλαδή είτε σκληρά πλαστικά σωληνάκια, είτε εύκαμπτους πιο μεγάλους σωλήνες, ανάλογα με την εφαρμογή και την αντλία. Τέλος, τα εξαρτήματα σύνδεσης, είναι τα γνωστά ρακόρ, κατ' αντιστοιχία με τον σωλήνα.

Στο επόμενο άρθρο, θα δούμε πως επιλέγουμε την κατάλληλη βεντούζα ως προς το μέγεθος, το υλικό και το σχήμα της, όπως απαιτεί η εκάστοτε εφαρμογή μας. Μην το χάσετε!