Σίγουρα θα έχει τύχει να βρεθείς αντιμέτωπος με μπουλόνια ρόδας αυτοκινήτου τα οποία έχουν σκουριάσει και δε βγαίνουν όσο κι αν προσπαθείς με το κλειδί και απλά χάνεις το χρόνο σου. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχουν τα αερόκλειδα, που κάνουν το ξεβίδωμα δύσκολων βιδών, να μοιάζει παιχνιδάκι.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Pneumatic ToolΥπάρχουν πολλοί τύποι αερόκλειδων, με διαφορετικά μεγέθη και σχεδιασμό. Ο τρόπος λειτουργίας τους βέβαια, παραμένει ο ίδιος. Στο εσωτερικό του εργαλείου, βρίσκεται ένας ρότορας, που περιστρέφεται με τη ροή του αέρα. Με την περιστροφή, συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία ωθείται στο τελικό σημείο του εργαλείου, την σφύρα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κρούσης σε συνδυασμό με ροπή στρέψης (μετριέται σε Nm ή kg), είναι οποία είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούμε να ασκήσουμε με το χέρι. Οι κρούσεις αυτές, γίνονται με μεγάλη συχνότητα και μονάδα μέτρησής τους είναι τα bpm (beats per minute). Εκτός της μεγάλης ροπής που παράγουν, τα αερόκλειδα είναι εξαιρετικά ακριβή στην λειτουργία τους, γεγονός που τα καθιστά απαραίτητα σε εφαρμογές που το μπουλόνι πρέπει να σφίξει μέχρι τέλους για λόγους ασφαλείας. Τέτοιες εφαρμογές, είναι για παράδειγμα τα μπουλόνια των αυτοκινήτων, βίδες πάνω στις οποίες στηρίζονται μεγάλες κατασκευές και πολλές άλλες ακόμα.

ΤΥΠΟΙ ΑΕΡΟΚΛΕΙΔΩΝ

Ανάλογα τη χρήση και το σκοπό για τον οποίο προορίζεται το αερόκλειδο, υπάρχουν και κάποιες διαφοροποιήσεις από μοντέλο σε μοντέλο. Για παράδειγμα, τα πιο κοινά αερόκλειδα, έχουν άξονα με καρέ 1/2" ώστε να δέχονται καρυδάκια για βίδες έως 24mm συνήθως. Η παροχή του αέρα είναι 1/4" και χρειάζονται σωλήνα με διατομή Φ8 κατ' ελάχιστο, ώστε να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα και χωρίς πολλές απώλειες δύναμης. Οι ροπές που μας δίνει ένα τέτοιο εργαλείο, μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 35 και 85 kg. Τέτοια αερόκλειδα θα συναντήσουμε κυρίως σε βουλκανιζατέρ και συνεργεία αυτόκινήτων-μοτοσυκλετών. Εάν τα μπουλόνια είναι μεγάλα, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερο καρυδάκι, οπότε το αερόκλειδο θα πρέπει να έχει άξονα με καρέ 3/4" ή 1". Εδώ, η παροχή αέρα είναι πλέον 3/8" (ή και 1/2" σε κάποια πολύ μεγάλα εργαλεία) και χρειαζόμαστε σίγουρα σωλήνα από 10mm και πάνω, προκειμένου να μπορέσουν να τροφοδοτηθούν σωστά. Οι ροπές που προσφέρει ένα αερόκλειδο σαν αυτά, είναι μεταξύ 70 και 320 kg!  Τέτοια μπουλόνια, έχουν να αντιμετωπίσουν κυρίως όσοι ασχολούνται με τα ελαστικά νταλικών, φορτηγών ή τρακτέρ.

Air wrenchΠΙΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΡΟΠΗ

Η πίεση λειτουργίας ενός αερόκλειδου, είναι συνήθως τα 6-6.3 bar και είναι αυτή για την οποία μπορούμε να πάρουμε τη ροπή που μας δίνει ο κατασκευαστής του εργαλείου. Σε λιγότερη πίεση, το αερόκλειδο δεν θα έχει αρκετή δύναμη, ενώ σε περισσότερη από 6.5 bar, οι φθορές του θα αυξηθούν και θα χάσει την αποτελεσματικότητά του πολύ σύντομα. Η ροπή του εργαλείου, μπορεί να ρυθμιστεί από τον ειδικό επιλογέα που συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος ή πλάγια, κοντά στη σκανδάλη. Έτσι, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη δύναμη που θα εφαρμόσουμε, αν για παράδειγμα έχουμε να βιδώσουμε μια ευαίσθητη βίδα, χωρίς να την καταστρέψουμε, αλλά και να δώσουμε όλες τις δυνάμεις του εργαλείου για να ξεσφίξουμε ένα σκουριασμένο και δύσκολο μπουλόνι.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Για τη συντήρηση των εργαλείων αέρος, έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας. Διάβασέ το προσεκτικά και δώσε διάρκεια ζωής στο αερόκλειδό σου. Μη ξεχνάς πάντα, τα λόγια του λαού, που λένε: "Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα. Όσο περισσότερο τα προσέχεις, τόσο πιο πολύ σε προσέχουν κι αυτά"