Συχνά, στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο στην τοποθέτηση του συστήματος παραγωγής αέρα, οι βιομηχανίες πέφτουν σε ορισμένα λάθη που τελικά τους κοστίζουν πολλά περισσότερα στο πέρασμα του χρόνου.

Καλό θα είναι να λαμβάνονται από την αρχή της εγκατάστασης κάποιες αποφάσεις και προτεραιότητες ώστε να αποφευχθούν τα παρακάτω:

 

solinakia

1.Μικρή διάμετρος στις σωληνώσεις.

Αφορά τις σωληνώσεις από την έξοδο του αεροσυμπιεστή προς το αεροφυλάκιο, καθώς κι εκείνες που οδηγούν στις γραμμές παραγωγής και τα αντίστοιχα εργαλεία αέρος. Οι σωληνώσεις μικρότερης διαμέτρου περιορίζουν την ροή και μειώνουν την πίεση του αέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας του αέρα και στροβιλισμό του εντός των σωληνώσεων δημιουργώντας προβλήματα στις καταναλώσεις.

2. Ανεπαρκής αεροσυμπιεστής.

Αυτή η επιλογή, οδηγεί μακροχρόνια σε υψηλότερα κόστη συντήρησης, περισσότερες βλάβες  καθώς και μικρότερη διάρκεια ζωής τελικά του αεροσυμπιεστή. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή μελέτη κι επιλογή αεροσυμπιεστή, με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε πεπιεσμένο αέρα.

3. Κακή διαχείριση της ζήτησης αέρα κατά τις ώρες αιχμής.electricity_load_curve_example

Οι μηχανικοί σχεδιάζοντας τα συστήματα πεπιεσμένου αέρα πρέπει να προβλέψουν την πτώση πίεσης στα σημεία κλειδιά του εξοπλισμού παραγωγής,  σε στιγμές που η παραγωγή είναι... στα κόκκινα.

4. Κακή επιλογή συστήματος πεπιεσμένου αέρα.

Η χρήση απλά ενός συστήματος που εκλύει αέρα δεν είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε το κατάλληλο σύστημα που την ενέργεια την οποία καταναλώνει να την μετασχηματίζει στην κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα πεπιεσμένου αέρα.

5. Ανεπαρκής χώρος αποθήκευσης.

Η αξία του σωστού χώρου αποθήκευσης πεπιεσμένου αέρα πολλές φορές υποτιμάται. Οι δεξαμενές αυτές κάνουν τον πρώτο διαχωρισμό υγρασίας για να διασφαλίζεται η σωστή ποιότητα πεπιεσμένου αέρα. Πρωταρχικός τους ρόλος όμως είναι να αποθηκεύουν και διανέμουν πεπιεσμένο αέρα για να μπορεί το δίκτυο να ανταποκριθεί σε ώρες αιχμής χωρίς να επιφορτίζεται περαιτέρω ο αεροσυμπιεστής. Μικρότερες δεξαμενές μπορεί επίσης να απαιτούνται κοντά σε μηχανές ή περιοχές όπου η ροή αέρα είναι διακοπτόμενη.

6. Μη λήψη μέτρων για την προστασία από τις διακυμάνσεις πίεσης.

Το πρόβλημα αυτό λύνεται εύκολα με την προσθήκη δεξαμενών επιτάχυνσης και προοδευτικής ρύθμισης της πίεσης.

diktiosi

7. Ακατάλληλη δικτύωση

Ένα σύστημα σωληνώσεων με στενά περάσματα και απότομες στροφές μπορεί να προκαλέσει απώλεια πίεσης. Για το λόγο αυτό θέλουμε οι γραμμές που θα τραβήξουμε να είναι όσον το δυνατό πιο ευθύγραμμες και ομαλές γίνεται. Επίσης σημασία πρέπει να δίνεται και στο περιβάλλοντα χώρο του συστήματος σωληνώσεων. Πρέπει ο αέρας να παραμένει κρύος για να αποφευχθεί συμπύκνωση, έτσι πρέπει οι σωληνώσεις να είναι μονωμένες αν διέρχονται από κάποιο θερμό δωμάτιο ή κοντά από κάποια θερμή πηγή. Η πιο εύκολη λύση είναι η αλλαγή των ενώσεων τύπου "ΤΑΦ", με ενώσεις τύπου "ΥΨΙΛΟΝ". Σε ένα σύστημα πεπιεσμένου αέρα όπου μια γραμμή προσπαθεί να τροφοδοτήσει μια άλλη, η αναταραχή που θα προκληθεί από μια κλίση 90° μπορεί να προκαλέσει απώλεια πίεσης από 3 έως 5 psi  το οποίο αυξάνει και τα λειτουργικά κόστη. Η αντίστροφη πίεση από αυτές τις στενές στροφές μπορεί να στείλει ένα ψεύτικο σήμα εκφόρτωσης στα εργαλεία, προκαλώντας πρόωρη εκφόρτωση του αεροσυμπιεστή ή επιπλέον αεροσυμπιεστές να είναι σε λειτουργία. Χρησιμοποιώντας ενώσεις τύπου "ΥΨΙΛΟΝ" αντί για ενώσεις "ΤΑΦ" θα αποβληθεί αυτή η απώλεια πίεσης.

 

Διορθώνοντας τυχόν αστοχίες στην εγκατάσταση του συστήματος αέρα μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολύ χρόνο και χρήμα.