Όπως είναι γνωστό, τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε ένα καινούριο αεροσυμπιεστή, παρά το αρχικό κόστος που μπορεί να είναι αρκετό, το πιθανότερο είναι ότι θα αποδειχθεί μια σωστή οικονομική επένδυση σε βάθος χρόνου. Είναι εγγυημένο ότι ένας καινούργιος αεροσυμπιεστής έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα έχει καλύτερη ενεργειακή απόδοση -εφόσον επιλεχθεί με το σωστό τρόπο, ενσωματώνοντας όλες τις τελευταίες τεχνολογίες των κατασκευαστών.

Πριν καταλήξουν σε νέο αεροσυμπιεστή, πολλοί ανησυχούν για το ενεργειακό κόστος και την πιθανότητα να μην καλύπτει τις απαιτήσεις τους. Γι’ αυτό υπάρχουν ορισμένες πρακτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να ενισχυθεί η συνολική απόδοση του αεροσυμπιεστή και να εξασφαλίσετε ότι θα σας προσφέρει σταθερά καλύτερη απόδοση. Αυτές περιλαμβάνουν την διεξαγωγή εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων, τον έλεγχο και την αποκατάσταση τυχόν διαρροών, τη σωστή συντήρηση, καθώς και την μείωση της μέγιστης πίεσης λειτουργίας του συστήματος. Επιπλέον με τον σωστό εξαερισμό αλλά και τη σωστή σχεδίαση ανάκτησης ενέργειας από την θερμότητα, μπορεί να εξοικονομηθεί 50 έως 90% ενέργεια για ζεστό νερό ή αέρα.

Με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών οικονομικής ενεργειακής απόδοσης θα αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση του αεροσυμπιεστή σας, θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του και θα προστεθεί μια σταθερή αξία στην επιχείρησή σας. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΗ

Αν και ένας καινούριος αεροσυμπιεστής είναι πάντα προτιμότερος, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες είναι λογικό να αγοράσετε έναν μεταχειρισμένο. Καλό θα ήταν λοιπόν να βρείτε έναν αξιόπιστο προμηθευτή, που θα σας καλύψει με εγγύηση και τεχνική υποστήριξη εφόσον εξετάσετε την αγορά ενός μεταχειρισμένου μηχανήματος ως μια προσωρινή λύση για την κάλυψη των επιχειρησιακών σας αναγκών. Παρακάτω, ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου βιομηχανικού συστήματος παραγωγής πεπιεσμένου αέρα.

1.Τι παροχή αέρα χρειάζεστε - και σε τι πίεση;

Εάν η παραγωγή σας απαιτεί μεγάλες και μεταβαλλόμενες παροχές, αξίζει να επενδύσετε σε έναν αεροσυμπιεστή με μεγάλο αεροφυλάκιο το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερο πεπιεσμένο αέρα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πίεση που λειτουργεί ο εξοπλισμός σας, καθώς μπορεί να χρειάζεται booster (υπερσυμπιεστής) ή άλλα επιπλέον πρόσθετα.

2.Τι είδους εργαλεία χρησιμοποιείτε;

Ένας αεροσυμπιεστής με μεγάλο αεροφυλάκιο είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή εάν η επιχείρησή σας χρησιμοποιεί πνευματικά εργαλεία, όπως αεροδράπανα, αερόκλειδα, πιστόλια βαφής και γενικά μεγάλες καταναλώσεις. Από την άλλη πλευρά, οι μικρότεροι αεροσυμπιεστές μπορεί να μην έχουν μεγάλη παροχή και  υψηλή πίεση, αλλά κυρίως προσφέρουν πεπιεσμένο αέρα με μια σταθερή ροή, για εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν πνευματικά εργαλεία και απλώς χρειάζονται καθαρότητα αέρα που ανταποκρίνεται σε αυστηρούς κανονισμούς. Μικρότεροι αεροσυμπιεστές είναι επίσης ιδανικοί για επαγγελματίες που πρέπει να τους έχουν μαζί τους.

3.Πόσο ισχυρός πρέπει να είναι ο αεροσυμπιεστής σας;

Σε αυτό το σημείο, παίζεται όλο το παιχνίδι: τι ισχύος αεροσυμπιεστής είναι αυτός που θα καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του εργοστασίου σας, χωρίς όμως να ρισκάρετε την πιθανότητα να μη σας φτάσει για λίγο; Επίσης, λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν το ενδεχόμενο επέκτασης της δραστηριότητάς σας στο επόμενο διάστημα, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε μοντέλο που να είναι σε θέση να καλύψει μελλοντική αύξηση των αναγκών σας σε αέρα.

4.Χρειάζεστε ελαιολίπαντο αεροσυμπιεστή ή oil-free?

Οι αεροσυμπιεστές ξηρού τύπου δεν χρειάζονται τόσο συχνή συντήρηση και μπορεί να είναι πιο ευέλικτοι  από τους ελαιολίπαντους αεροσυμπιεστές. Ωστόσο, είναι πιο τακτικές οι φθορές τους, γεγονός που μειώνει την διάρκεια ζωής τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ελαιολίπαντοι αεροσυμπιεστές, συνήθως είναι πιο αθόρυβοι από ότι οι oil-free, επειδή το λάδι  μειώνει την τριβή και συνεπώς τον θόρυβο. Δεδομένου ότι δεν φθείρονται τόσο πολύ από τις τριβές και έχουν το πλεονέκτημα της καλύτερης ενεργειακής απόδοσης και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, τείνουν να είναι η καλύτερη λύση για εφαρμογές που απαιτούν συνεχή ροή αέρα. Παρόλο που οι ελαιολίπαντοι αεροσυμπιεστές, είναι πιο ανθεκτικοί, απαιτούν και αυτοί τακτική συντήρηση. Αν έχουμε εφαρμογές που απαιτούν εξαιρετικά καθαρό αέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά φίλτρων που θα μας παράσχουν αέρα χωρίς λάδι σύμφωνα με το πρότυπο ISO 8573 -1: 2010 που είναι πρότυπο καθαρότητας κατηγορίας 1 και κλάσης 0.

5.Πόση φθορά έχει υποστεί ο μεταχειρισμένος αεροσυμπιεστής σας;

Όταν αγοράζετε  έναν μεταχειρισμένο αεροσυμπιεστή οποιουδήποτε τύπου,πρέπει να είστε σίγουροι ότι τον αγοράσατε από έναν αξιόπιστο πωλητή, ο οποίος πρέπει να είναι σε θέση να σας  παρέχει ακριβή και ενημερωμένα αρχεία σχετικά με τη χρήση του, την συντήρηση του και αν είχε υποστεί κάποια σημαντική βλάβη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Είναι προφανές ότι ένας καινούργιος αεροσυμπιεστής είναι προτιμότερος από έναν μεταχειρισμένο, καθώς υποστηρίζεται τεχνικά, καλύπτεται από εγγύηση & ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες των κατασκευαστών ώστε να λειτουργεί εξοικονομώντας ενέργεια και παράγοντας καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν όμως οι οικονομικές συνθήκες σας στρέφουν προς την αγορά μεταχειρισμένου, δώστε μεγάλη προσοχή στο μηχάνημα που αγοράζετε, ώστε να αποφύγετε κοστοβόρες βλάβες που θα στοιχίσουν πολύ και θα σας ταλαιπωρήσουν ακόμα περισσότερο.