Όλοι γνωρίζουμε & τρώμε κατά καιρούς πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή άλλα συσκευασμένα σνακ. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ πώς παραμένουν φρέσκα, τραγανά και αντέχουν για μεγάλο διάστημα στο ράφι του σούπερ-μάρκετ και στα ντουλάπια των σπιτιών μας;

Διατήρηση τροφίμων – ποτών

 

Η απάντηση βρίσκεται στο άζωτο (Ν2) και τη διαδικασία συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας (Modified Atmosphere Packaging). Στην διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ένα μείγμα αερίων το οποίο επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των τροφίμων και κατά συνέπεια τη φθορά & αλλοίωση τους. Το άζωτο είναι το κύριο αέριο σε αυτό το μείγμα για την τροποποιημένη ατμόσφαιρα, καθώς αποτρέπει την οξείδωση και αυξάνει το χρόνο που παραμένει φρέσκο το προϊόν.

 

Έτσι το τρόφιμο φτάνει στον καταναλωτή πιο φρέσκο, πιο γευστικό και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Άζωτο στη φιάλη ή γεννήτρια παραγωγής on-demand;

 

Οι βιομηχανίες τροφίμων με την αγορά φιαλών αζώτου ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ ετησίως, κάνοντας έτσι τη συσκευασία με άζωτο πολύ δαπανηρή.

 

Την λύση σε αυτό έρχεται να δώσει μια γεννήτρια αζώτου. Οι γεννήτριες αζώτου είναι ειδικά μηχανήματα τα οποία διαχωρίζουν από τον πεπιεσμένο αέρα το άζωτο από το οξυγόνο, ώστε να παράγετε όσο άζωτο χρειάζεστε, την ώρα που το χρειάζεστε και χωρίς να είστε αναγκασμένοι έτσι να πληρώνετε κάτι το οποίο βρίσκεται άφθονο στον ατμοσφαιρικό αέρα.


Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς;

1. Απαιτούμενη παροχή αζώτου σε lt/min (ή m3/h) Καθορίζει το μέγεθος της γεννήτριας αζώτου, ανάλογα με τις προδιαγραφές του συσκευαστικού μηχανήματος της παραγωγής σας.

2. Καθαρότητα αζώτου (υπόλειμμα οξυγόνου) Όσο πιο καθαρό είναι το άζωτο που πληρώνει τη συσκευασία, τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής του τροφίμου/ποτού, αλλά και τόσο υψηλότερο το κόστος αγοράς του. Στις γεννήτριες αζώτου, όσο καθαρότερο το αέριο, τόσο μικρότερη είναι η παροχή σε lt/min.

3. Υπάρχει επαρκής παροχή πεπιεσμένου αέρα; Η γεννήτρια αζώτου, διαχωρίζει τον πεπιεσμένο αέρα σε άζωτο και οξυγόνο, κρατάει το πρώτο και πετάει το δεύτερο. Έτσι, χρειάζεται αεροσυμπιεστής με την κατάλληλη προετοιμασία του αέρα ώστε να τροφοδοτεί τη γεννήτρια με τις κατάλληλες προδιαγραφές εισόδου.

4. Τι κοστίζει η ετήσια προμήθεια φιαλών αζώτου στην επιχείρησή σας; Όλα καταλήγουν στο ποσό που πληρώνετε ετησίως, καθώς αυτό θα καθορίσει το ROI (Return-on-Investment), δηλαδή την απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Αν ενδιαφέρεστε και εσείς για τη μείωση του κόστους της συσκευασίας με άζωτο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα σας ενημερώσει και θα σας κατευθύνει στην καλύτερη δυνατή επιλογή για την επιχείρησή σας.