Η περίοδος του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλα τα μηχανήματα παραγωγής, λόγω της συνεχής και απαιτητικής τους λειτουργίας σε συνθήκες καύσωνα και υγρασίας με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά προβλήματα απόδοσης. Η λύση για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, είναι μια: σωστή προετοιμασία.

Εάν είστε υπεύθυνος μηχανικός συντήρησης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να θωρακίσετε τον εξοπλισμό σας από τις δύσκολες συνθήκες που θα παρουσιαστούν κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ας δούμε τώρα συγκεκριμένα πως επηρεάζει η ζέστη τα συστήματα πεπιεσμένου αέρα.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας (και κατά συνέπεια της υγρασίας στον ατμοσφαιρικό αέρα), στο σύστημα πεπιεσμένου αέρα δημιουργείται ακόμα περισσότερο νερό στα συστήματα επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται αύξηση έως και 65% της υγρασίας στα δίκτυα πεπιεσμένου αέρα σε σχέση με το χειμώνα!

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φθοράς που θα προκληθεί στα μηχανήματα & εργαλεία αέρος, τα έμβολα & βαλβίδες αυτοματισμού, εάν όλη αυτή η υγρασία καταλήξει σε αυτά.

Για το λόγο αυτό, ως AIRBLOCK σας προτείνουμε 3+1 απλά και εύκολα βήματα ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι.

1.Καθαρίστε τα φίλτρα αέρα

Ο αεροσυμπιεστής λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν τα φίλτρα εισαγωγής αέρα είναι καθαρά. Βρώμικα ή βουλωμένα φίλτρα μπορούν να οδηγήσουν σε πτώσεις πίεσης οι οποίες αναγκάζουν τον αεροσυμπιεστή να δουλεύει περισσότερο για να εξυπηρετήσει την ζήτηση. Η απόδοση των φίλτρων μπορεί να επηρεαστεί επίσης από την παραπάνω υγρασία γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρείτε τακτικό πρόγραμμα συντήρησης και συμπληρωματικούς ελέγχους κατά τις αλλαγές των εποχών.

2. Ελέγξτε τον εξαερισμό του χώρου

Ο άνθρωπος αναπνέει ευκολότερα σε ευάερους και ανοιχτούς χώρους με αφθονία αέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αεροσυμπιεστές. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζετε πάντα πως το αεροστάσιο εξαερίζεται σωστά και υπάρχει η κατάλληλη ροή αέρα ώστε να ψύχεται ο αεροσυμπιεστής κατά τη λειτουργία του.

3. Δοκιμάστε τις εξυδατώσεις

Όπως είναι λογικό, περισσότερη υγρασία σημαίνει περισσότερα συμπυκνώματα στο αεροφυλάκιο και άρα περισσότερη "δουλειά" για τις αυτόματες εξυδατώσεις. Καλό είναι να σιγουρευτείτε οτι οι βαλβίδες αποστράγγισης λειτουργούν σωστά, ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχτούν την αυξημένη ροή. Επίσης, η λύση του διαχωρισμού των συμπυκνωμάτων σε λάδι και νερό, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έτσι αφενός δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, αφετέρου δεν δημιουργούνται προβλήματα στις αποστραγγίσεις.

4. Κάντε ένα γενικό service στον ξηραντή

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που τρέχει μέσα στο καλοκαίρι φορώντας πουλόβερ. Όπως είναι λογικό, θα επηρεαστεί ο ρυθμός που ιδρώνει, αλλά και ο τρόπος που ρυθμίζει το σώμα την θερμοκρασία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αεροσυμπιεστή σας. Εάν ο ξηραντής του χρειάζεται ένα γενικό καθαρισμό ψυγείου ή κάποια επισκευή στο συμπιεστή, είναι καλό να προνοήσετε και να τη δρομολογήσετε πριν έρθουν οι ζέστες.