Εν μέσω της κατάστασης που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επέλασης του νέου κοροναϊού, ο κόσμος των επιχειρήσεων μπαίνει σε μια περίοδο γενικευμένων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι η κρίση του COVID-19 θα φέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συνόλου της κοινωνίας, πολλές από τις οποίες θα παραμείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας, όσο σύντομο ή μακρινό κι αν είναι αυτό το διάστημα. 

Τι γίνεται όμως σε μια παραγωγική μονάδα, που καλείται να συνεχίσει να παράγει και να παραμείνει αποτελεσματική, αντιμετωπίζοντας όμως εμπόδια όπως η μείωση των πωλήσεών της, ή μη επάρκεια πρώτων υλών που μέχρι τώρα εισήγαγε από πληττόμενες χώρες και έχουν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού της στους χώρους της εταιρείας;

Η απάντηση είναι οτι στο παρελθόν, οι περίοδοι μεγάλων αναταραχών έχουν βοηθήσει εταιρείες να αναταχθούν, να αντιμετωπίσουν προβλήματα και καταστάσεις που μέχρι τώρα ο φόρτος εργασίας δεν τους το επέτρεπε, να κάνουν βήματα οργάνωσης και έτσι, όταν η ομαλοποίηση των συνθηκών επανέλθει να τις βρει στην «pole-position», έτοιμες να ανταποκριθούν καλύτερα απ’ ότι πριν. 

Δημιουργούνται έτσι θα λέγαμε «ευκαιρίες», να βγει κάτι καλό μέσα από την όλη καταστροφή.

 

Ευκαιρία για ψηφιακό μετασχηματισμό & ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών

Είδαμε την τηλεργασία να κυριαρχεί σε τομείς και θέσεις που ήταν εφικτό, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων επιχειρήσεων να εργάζεται αυτή την περίοδο από το σπίτι.

Δεν θα μπορούσε αυτό να συμβεί και για τον απομακρυσμένο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας; Τον πλήρη έλεγχο των σημαντικότερων KPI δεικτών μιας μονάδας, με συνεχείς αναφορές σφαλμάτων, ακραίων τιμών και real-time ενημέρωση του υπεύθυνου τεχνικού διευθυντή σε μια διαδικτυακή cloud-based πλατφόρμα ή ακόμα και στο e-mail του;

Όλα τα παραπάνω, με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών Industry 4.0 θα ήταν εφικτά, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία, μειώνοντας το συνωστισμό και έτσι τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί μια παρακαταθήκη αυτοματοποίησης και εκσυγχρονισμού της εταιρεία σας που θα την ακολουθεί για τα επόμενα απαιτητικά χρόνια. 

 

Ευκαιρία για προληπτική συντήρηση και πρόληψη βλαβών

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία λέει ο λαός, γεγονός που έχει αποδειχτεί σε αμέτρητες περιπτώσεις και τομείς. Έτσι συμβαίνει και στο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς η προληπτική του συντήρηση κοστίζει λίγο, γίνεται σε προ-αποφασισμένη χρονική στιγμή και μπορεί να γλιτώσει την επιχείρηση από μεγάλα κόστη που θα φέρει μια βλάβη σε περίοδο υψηλής παραγωγικής έντασης (και είναι στατιστικά βέβαιο ότι η βλάβη τότε θα συμβεί).

Τώρα, σε μια περίοδο μειωμένης δραστηριότητας για πολλούς, δίνεται η ευκαιρία να προγραμματίσουν εργασίες συντήρησης για όλα τα κρίσιμα μηχανήματα ή εξαρτήματα, όπως είναι τα ανυψωτικά & τα παλετοφόρα, οι γερανογέφυρες & οι ταινίες μεταφοράς, οι αεροσυμπιεστές & οι αντλίες κενού, ο στόλος οχημάτων και πολλά άλλα.

Έτσι θα κερδίσετε χρόνο από την πολύ πιεσμένη καθημερινότητα που θα έρθει μετά το τέλος της καραντίνας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού σας και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

 

Ευκαιρία για έξυπνη διαχείριση αποθεμάτων συντήρησης

Όταν όλα λειτουργούν σε φυσιολογικές συνθήκες, οι επιχειρήσεις συνηθίζουν να τρέχουν πίσω από τη δουλειά τους, αγνοώντας ασήμαντα κόστη που όταν όμως αθροιστούν, οδηγούν σε σημαντικά ποσά.

Ένα τέτοιο κόστος, είναι αυτό της μη τήρησης αποθεματικού στα τμήματα συντήρησης των εργοστασίων, με αποτέλεσμα σε κάθε βλάβη, να πρέπει ο μηχανικός να αφήσει τη δουλειά του, να ψάξει στην αγορά το εξάρτημα που του χρειάζεται, να πάει άμεσα να το παραλάβει (εάν υπάρχει ετοιμοπαράδοτο & δεν χρειάζεται να γίνει παραγγελία) και να επιστρέψει για να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Οι παραγωγικές μονάδες που έχουν ως αρχή να διατηρούν στοκ ασφαλείας σε είδη που υφίστανται φυσιολογική φθορά βλέπουν τα κόστη τους να μειώνονται δραστικά και την ανταπόκριση σε βλάβες να επιταχύνεται σημαντικά.

Καταγράψτε ποια είναι αυτά τα είδη, ορίστε ελάχιστο απόθεμα ανάγκης ανάλογα με την αξία του προϊόντος και τη συχνότητα αλλαγής του και επιφορτίστε κάποιον αρμόδιο με την επίβλεψη και τη συμπλήρωσή του σε τακτική βάση.

 

Ευκαιρία για νέες ιδέες & brainstorming

Συνήθως, ο χρόνος σκέψης για νέες προοπτικές της εταιρείας είναι περιορισμένος και λαμβάνει χώρα σε δομημένες συναντήσεις όπου από κοινού τα διοικητικά στελέχη χαράσσουν τη στρατηγική ή παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον.

Ωστόσο, σε περίοδο μειωμένου ρυθμού και λιγότερο εντατικής καθημερινότητας, δημιουργείται η ευκαιρία για στρατηγική σκέψη και νέες ιδέες για βελτίωση του προϊόντος που παράγετε, την ένταξη νέων ειδών στο portfolio της επιχείρησης ή την προσθήκη νέων αγορών στο χαρτοφυλάκιό της.

Το καθαρό, αποστασιοποιημένο από την καθημερινότητα μυαλό, είναι έτοιμο να συνδυάσει διάσπαρτες πληροφορίες που είχατε καταγράψει εδώ κι εκεί, έρευνες που έχετε αρχειοθετήσει, άρθρα που έχετε διαβάσει ή συμβουλές που έχετε δεχτεί και να στρέψει τη στρατηγική της επιχείρησής σας σε νέες, πιο κερδοφόρες και αποδοτικές ενέργειες.

 

Ευκαιρία για εκπαίδευση & ανάπτυξη δεξιοτήτων

Κάθε μέρα, ακούμε και διαβάζουμε για δεκάδες webinars που διοργανώνονται από εκπαιδευτικούς οργανισμούς και προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και γνώση, τα περισσότερα εντελώς δωρεάν μάλιστα.

Εκμεταλλευτείτε το γεγονός αυτό και προωθήστε τα στα στελέχη σας, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες και να ακούσουν νέα που αφορούν τον κλάδο που εργάζονται, τα οποία μετά θα εφαρμόσουν προς όφελος της επιχείρησής σας.

Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος. Προτείνετέ τους σχετικά βιβλία, προωθήστε τους άρθρα και απόψεις γύρω από το αντικείμενό τους και ωθήστε τους να βελτιώσουν πτυχές του εαυτού τους.

 

«Αντιμετωπίζοντας τη δυσκολία ως ευκαιρία για δράση, τη νέα τεχνολογία ως σύμμαχο και την αβεβαιότητα ως τροφή για σκέψη, δίνετε στην επιχείρησή σας όλα τα όπλα που χρειάζεται για να βγει από τη μάχη πιο δυνατή, πιο έτοιμη και πιο αποφασιστική από ποτέ».

 

Παύλος Ακριτίδης