Στις μέρες που διανύουμε, οι άνθρωποι των επιχειρήσεων ευαισθητοποιούνται περισσότερο σχετικά με την περιβαλλοντολογική προστασία και κατανοούν την ανάγκη για σωστή διαχείριση ενεργειακών πόρων, ειδικά στον τομέα της παραγωγής & της βιομηχανίας. Συχνά, τείνουν να κινούνται στον άξονα του «ξοδεύω μόνο ότι ενέργεια χρειάζεται, στην ποσότητα που χρειάζεται».

Μιας και ως γνωστόν ο πεπιεσμένος αέρας είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή ενέργειας σε έναν βιομηχανικό χώρο (μετά την ηλεκτρική) και δεδομένα η πιο «ακριβή» στην παραγωγή της, είναι μεγάλη η στροφή των αρμόδιων στην ενσωμάτωση βιομηχανικών αεροσυμπιεστών τεχνολογίας inverter.

Η χρήση inverter σε έναν αεροσυμπιεστή έναντι ενός συμβατικού, μας επιτρέπει να ελέγχουμε με αμεσότητα την ταχύτητα περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα, γεγονός που μας εξασφαλίζει μια σειρά από σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσα στα χρόνια που ο αεροσυμπιεστής εργάζεται και παράγει πεπιεσμένο αέρα για τις ανάγκες του εργοστασίου.

Τα κυριότερα οφέλη αυτού του τύπου είναι τα παρακάτω:

1. Παραγωγή αέρα στην ποσότητα που χρειάζεται, τη στιγμή που χρειάζεται: Οτιδήποτε παράγουμε χωρίς να το χρειαζόμαστε είναι άσκοπη σπατάλη χρημάτων & ενέργειας. Εάν για παράδειγμα ένα μηχάνημα τυποποίησης δεν χρειάζεται όλη την ποσότητα που ο αεροσυμπιεστής μπορεί να παράγει, ποιος ο λόγος να τον υποχρεώσουμε να την παράγει; Με τη χρήση inverter, ελέγχουμε τις στροφές του ηλεκτροκινητήρα και παράγουμε μόνο όσον αέρα χρειάζεται εκείνη τη στιγμή η εκάστοτε εφαρμογή, καταναλώνοντας μόνο το ρεύμα που αντιστοιχεί σε αυτήν και τίποτα παραπάνω.

2. Βελτιώνεται η παραγωγικότητα, λόγω του καλύτερου ελέγχου του κινητήρα: Η χρήση inverter βελτιώνει τη λειτουργία του κινητήρα, αυξάνει την ακρίβεια και μειώνει την πιθανότητα τυχόν σφαλμάτων παραγωγής. Ειδικά σε αεροσυμπιεστές που συνδυάζουν το inverter με μετάδοση κίνησης σε απευθείας σύμπλεξη, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται καθώς δεν προκύπτουν απώλειες κατά τη μετάδοση λόγω χαλάρωσης ή «πατιναρίσματος» του ιμάντα, άρα και πάλι η απόδοση αυξάνεται σημαντικά.

3. Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού: Όπως είναι λογικό, όσο λιγότερο καταπονείται ένα εξάρτημα, τόσο περισσότερο θα αντέξει στο χρόνο. Επειδή το inverter διαχειρίζεται αποτελεσματικά την παραγωγή αέρα (άρα την τάση & τη συχνότητα του κινητήρα) τα πάντα εντός του αεροσυμπιεστή να λειτουργούν ομαλότερα. Έτσι, ο ηλεκτροκινητήρας προστατεύεται από θέματα τροφοδοσίας (υπέρταση, υπόταση, πτώση φάσης κλπ) ενώ και τα περιφερειακά εξαρτήματα όπως οι ηλεκτρομαγνητικές επαφές, τα κλαπέ εισόδου του αέρα, τα ρουλεμάν σε μοτέρ & στοιχείο συμπίεσης επιβαρύνονται πολύ λιγότερο. Άρα, συνολικά μακραίνει η διάρκεια ζωής του αεροσυμπιεστή.

4. Μικρότερη πιθανότητα βλάβης & παύση της παραγωγής: Σε συνέχεια του (3), οικονομικό όφελος προκύπτει με έμμεσο τρόπο και από το γεγονός ότι ο εξοπλισμός είναι σαφώς πιο αξιόπιστος και έτσι μειώνεται αισθητά η πιθανότητα μιας σοβαρής βλάβης που θα μπορούσε να στοιχίσει χρόνο παραγωγής, άρα διαφυγόντα κέρδη. Φυσικά, εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ευλαβική τήρηση του προγράμματος προληπτικής συντήρησης του αεροσυμπιεστή από την επιχείρηση.

5. Μείωση του λογαριασμού ρεύματος λόγω εξάλειψης των «peak»: Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, πέρα από την kWH (κιλοβατώρα), χρεώνουν την -ακόμα και στιγμιαία- κορύφωση της κατανάλωσης με ένα πάγιο κόστος. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μια βιομηχανία με δεκάδες ηλεκτροκινητήρες που δουλεύουν όλη μέρα, είναι αμέτρητες οι φορές που δημιουργείται peak φορτίου κατά την εκκίνηση, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να «φουσκώνει». Με τη χρήση inverter, τα peak παύουν να υπάρχον αφού ο κινητήρας εκκινεί ομαλά και απαλλάσσεται η οικονομική διαχείριση της επιχείρησης από τον πονοκέφαλο αυτό.

Εάν και η δική σας επιχείρηση στοχεύει στη μείωση του κόστους ενέργειας και της εξάλειψης άσκοπης σπατάλης της, απευθυνθείτε σήμερα στους μηχανικούς συμβούλους της AIRBLOCK για μια δωρεάν εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και ένα πλάνο ενεργειών για την βελτίωσή της.