Ο περιοδικός έλεγχος και η πιστοποίηση του αεροφυλακίου αποτελούν υποχρέωση για κάθε επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας.

 

Όλα τα αεροφυλάκια μετά από πολυετή λειτουργία και λόγω της υγρασίας που δημιουργείται στο εσωτερικό του κατά τη συμπίεση, διαβρώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος δημιουργίας ρήγματος. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα ασφαλείας, καθώς είναι υπεύθυνο για την πρόκληση πολλών εργατικών ατυχημάτων. Όπως γίνεται κατανοητό, ο εργαζόμενος ή ο συντηρητής που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από ένα μη πιστοποιημένο αεροφυλάκιο, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού.

Επιπροσθέτως, από τεχνικής άποψης, ένα αεροφυλάκιο που έχει υποστεί διάβρωση, μπορεί να προκαλέσει από διαρροή αέρα και διακοπή της παραγωγής, μέχρι και την ανάγκη ολικής αντικατάστασης του αεροφυλακίου με καινούργιο.

 

 

Πώς πραγματοποιείται ο σωστός έλεγχος του αεροφυλακίου;

Σύμφωνα με την Υ.Α. 14165/Φ17/4373/19 (ΦΕΚ 673/Β/93), ο περιοδικός έλεγχος πιστοποίησης και καταλληλότητας για χρήση ενός υφιστάμενου αεροφυλακίου είναι νομική υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη και απαραίτητο να υλοποιείται κάθε 5 χρόνια από την αρχική κατασκευή του. Ο περιοδικός έλεγχος αεροφυλακίου υλοποιείται από επιθεωρητές Διαπιστευμένου Φορέα Ελέγχων από το ΕΣΥΔ, κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17020 και περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο των τεχνικών στοιχείων της πινακίδας του κατασκευαστή του αεροφυλακίου
  • Ανασκόπηση εγγράφων (π.χ. Δήλωση Συμμόρφωσης, Σχέδιο, Πιστοποιητικό κατασκευαστή, Πιστοποιητικό προηγούμενου περιοδικού ελέγχου κ.λπ.)
  • Οπτικό έλεγχο στο εξωτερικό και εσωτερικό, για τυχόν διαβρώσεις ή φθορές στα μεταλλικά ελάσματα του κελύφους του αεροφυλακίου
  • Μετρήσεις του υφιστάμενου πάχους των ελασμάτων του αεροφυλακίου δοχείων με ειδική συσκευή υπερήχων
  • Υδραυλική δοκιμή για επιβεβαίωση της αντοχής και στεγανότητας και ικανότητας του δοχείου να αποθηκεύει με ασφάλεια τον υπό πίεση αέρα
  • Έλεγχο λειτουργίας της ασφαλιστικής βαλβίδας για προστασία από υπερπίεση του αεροφυλακίου
  • Αξιολόγηση όλων των παραπάνω ελέγχων και στοιχείων ως προς τις απαιτήσεις
  • Έκδοση Πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου, εφόσον το δοχείο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του ελέγχου

 

 

Συνεργασία με τον ανεξάρτητο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης "Ergocert Hellas";

Η Airblock, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Διαπιστευμένο Φορέα Ελέγχων "Ergocert Hellas", αναλαμβάνει για λογαριασμό της επιχείρησης σας, τον έλεγχο και την πιστοποίηση όλων των αεροφυλακίων που βρίσκονται εντός του αεροστασίου σας.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των υπηρεσιών της "Ergocert Hellas", συγκαταλέγονται οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες για τον περιοδικό έλεγχο, όπως η παύση λειτουργίας του δοχείου, η τεχνική απομόνωση του, η πλήρωση του με νερό, η υλοποίηση υδραυλικής δοκιμής πίεσης και μετά το πέρας των ελέγχων, η αποκατάσταση και η εκ νέου ενεργοποίηση του δοχείου.