Στους χώρους παραγωγής & μεταποίησης, λόγω και της λειτουργίας μηχανημάτων και επικίνδυνων υλικών, είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν καλά την πολιτική και τις διαδικασίες ασφάλειας της επιχείρησης και να εφαρμόζουν  τα μέτρα ασφαλείας που αυτή προβλέπει καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας. Η ασφάλεια είναι μια κουλτούρα που πρέπει να καλλιεργείται και να τηρείται ευλαβικά απ’ όλους, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις.

Στον τομέα του πεπιεσμένου αέρα, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας, καθώς κίνδυνοι για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του εργαζομένου μπορεί να προκύψουν σε κάθε μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας & διανομής πεπιεσμένου αέρα, ανεξάρτητα από το μέγεθος. Έτσι, τόσο κατά τη συντήρηση όσο και κατά τη λειτουργία του συστήματος, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να κάνουν – και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν- ώστε να παραμένουν ασφαλείς.

work-safety

 

Ακολουθούν 8+1 συμβουλές για να εργάζεστε με ασφάλεια όταν έχετε να κάνετε με πεπιεσμένο αέρα:

aerofylakio-skasmeno

1.Μην συμπιέζετε αέρα σε δοχείο που δεν έχει πιστοποίηση γι’ αυτή τη χρήση και μην υπερβαίνετε τα όρια πίεσης λειτουργίας του.

2.Ελέγχετε τους εύκαμπτους σωλήνες & τα ρακόρ, καθώς σε περίπτωση απότομης αποσύνδεσης μπορεί να τραυματίσει κάποιον που βρίσκεται κοντά.

3.Προσέξτε τα θραύσματα – η σκόνη, η βρωμιά και τα θραύσματα μπορούν να παρασυρθούν από τον πεπιεσμένο αέρα & να θέσουν σε κίνδυνο τα αυτιά, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

4.Ο πεπιεσμένος αέρας δεν είναι παιχνίδι! Φαινομενικά αθώες φάρσες και αστεία μεταξύ εργαζομένων, είχαν τραγική κατάληξη.

5.Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά υλικά κατάλληλα για πεπιεσμένο αέρα κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση ενός δικτύου διανομής. Η AIRBLOCK προτείνει τη χρήση σωλήνων αλουμινίου για το κεντρικό δίκτυο και σωληνάκια πολυαμιδίου ή ελαστικούς σωλήνες υψηλής πιέσεως, οι οποίοι αντέχουν με ασφάλεια στις πιέσεις.

 

diktiosi

 

6.Διαβάστε το Εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει τους αεροσυμπιεστές & τα μηχανήματα καθώς περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας & τη διαδικασία συντήρησης του μηχανήματος, με όλες τις διαδικασίες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.

7.Εκπαίδευση προσωπικού. Μόνο εξειδικευμένοι & έμπειροι εργαζόμενοι πρέπει να χειρίζονται τον αεροσυμπιεστή και τα εργαλεία αέρα. Μην επιτρέπετε σε ανειδίκευτα άτομα να έρχονται σε επαφή με αυτά.

8.Ο αεροσυμπιεστής σας πρέπει να απενεργοποιηθεί, να κλειδωθεί και να επισημανθεί ηλεκτρικά ΚΑΙ πνευματικά ανενεργός κατά την εκτέλεση συντήρησης. Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο εκτέλεσης μιας συγκεκριμένης συντήρησης, συμβουλευτείτε έναν εξουσιοδοτημένο συνεργάτη. Για καλύτερα αποτελέσματα, ο αεροσυμπιεστής και ο εξοπλισμός επεξεργασίας αέρα πρέπει να δέχονται τακτικό πρόγραμμα συντήρησης από εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο τεχνικό.

safety-protection

+1.Φορέστε τον σωστό εξοπλισμό προστασίας. Ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται, ο πεπιεσμένος αέρας μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την ακοή, την αναπνοή και την όραση. Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους υπαλλήλους σας από την έκθεση χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

 

 

Θυμηθείτε, ότι η ασφάλεια, η υγεία & η σωματική ακεραιότητα έρχεται πρώτη σε όλα όσα κάνουμε. Είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση να θέτει φιλόδοξα πρότυπα για την ασφάλεια στο χώρο ευθύνης των εργαζομένων της και να προσπαθεί καθημερινά να καλλιεργεί ισχυρή κουλτούρα εφαρμογής των κανόνων ασφάλειας.