Οι αεροσυμπιεστές. είναι χρήσιμα μηχανήματα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα εργαστήριο, γιατί πολύ απλά μας λύνουν τα χέρια σε καθημερινές μικρές και μεγάλες εργασίες. Όπως καλή ώρα το βάψιμο επιφανειών, όπως κάγκελα, κουφώματα ή μικροαντικείμενα.

Γι' αυτό το λόγο, σήμερα η AIRBLOCK σας παρουσιάζει τα 10 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βάψετε γρήγορα, εύκολα και χωρίς σπατάλες.

Τι θα χρειαστείτε:

 

 

 

 

1. Διαλέξτε χρώματα

Διαλέξτε τα χρώματα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να είναι ακρυλικά, πλαστικά ή λαδομπογιές, ανάλογα την επιφάνεια που θα βάψετε και το αποτέλεσμα που επιδιώκετε.

Tip: Εάν το χρώμα σας είναι παχύρευστο, θα χρειαστείτε και διαλυτικό ώστε να είναι εύκολο για το πιστόλι να το ψεκάσει.

 

2. Καλύψτε τη γύρω περιοχή

Μην  ξεχνάτε πως πρέπει να προστατεύσετε τις τριγύρω επιφάνειες από τα χρώματα και το διαλυτικό, χρησιμοποιώντας ναύλον, εφημερίδες ή παλιά υφάσματα για να καλύψετε το πάτωμα ή τα τριγύρω έπιπλα. Όσο για εσάς, φροντίστε να φοράτε μάσκα για να μην εισπνέετε απευθείας τα χημικά και προστατευτικά γυαλιά για καλύψετε τα μάτια σας.

 

3. Καθαρίστε την επιφάνεια

Χρησιμοποιήστε αρχικά γυαλόχαρτο για να τρίψετε την επιφάνεια και στη συνέχεια πλύνετέ την. Αν βάφετε με λαδομπογιά χρησιμοποιήστε μεταλλικό σύρμα για καλό καθαρισμό, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το νερό με σαπούνι αρκούν.

 

4. Ετοιμάστε τον αεροσυμπιεστή σας

work-24

Ενώ ετοιμάζετε τα χρώματα σας, βάλτε μπρος τον αεροσυμπιεστή σας ώστε να αρχίσει να συμπιέζει τον αέρα. Ο αεροσυμπιεστής θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει ρυθμιστή πίεσης (διαφορετικά οι διακυμάνσεις της πίεσης θα δημιουργούν ανομοιόμορφο αποτέλεσμα).

Tip: Συνήθως η βαφή γίνεται με πίεση μεταξύ 2,5 και 3,5 bar.

 

pistoli-vafis5. Ετοιμάστε το πιστόλι

Αφού ρυθμίσετε την πίεση συνδέστε το λάστιχο αέρος, από τη μια στο κομπρεσέρ και από την άλλη στο πιστόλι. 

 

6. Ετοιμάστε τα χρώματα

Αδειάστε το χρώμα σ’ ένα δοχείο και ανακατέψτε το καλά για να διαλυθούν όλοι οι σβόλοι. Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα διαλυτικού που θα κάνει το χρώμα πιο αρραιό (συνηθισμένη περιεκτικότητα διαλυτικού είναι περίπου 15-20%).   

 

7. Γεμίστε το δοχείο του χρώματος

Γεμίστε το δοχείο περίπου στα 2/3. Τοποθετήστε το στόμιο του πιστολιού σ’ έναν άδειο κουβά και ψεκάστε μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αέρας και να ξεκινήσει η ροή του χρώματος (αν δεν συμβεί αυτό ελέγξτε μήπως έχει βουλώσει η σύνδεση δοχείου-πιστολιού ή το στόμιο). Τέλος πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε πως το δοχείο είναι καλά σφιγμένο και δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει την ώρα που βάφετε.

 

8. Εξασκηθείτε στο βάψιμο

Πριν ξεκινήσετε να βάφετε, εξασκηθείτε με το πιστόλι σας, ειδικά αν βάφετε για πρώτη φορά. Κουνήστε το προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να πάρετε το βάρος του και να σιγουρευτείτε για τις κινήσεις σας. Προσπαθείτε να στοχεύετε πάντα 15-20 εκ. απ’ την επιφάνεια που θα βάψετε.

Tip: Δοκιμάστε να βάψετε πρώτα ένα άχρηστο κομμάτι πριν περάσετε στην κύρια επιφάνεια.

 

 

9. Βάψτε

Αφού τελειώσετε όλη την προετοιμασία, ξεκινήστε να βάφετε κινόντας το πιστόλι συνεχώς ώστε να απλώνεται το χρώμα ομοιόμορφα. Μη μένετε πολλή ώρα σε ένα σημείο, γιατί εάν πέσει πολύ χρώμα θα δακρύσει. Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει και τρίψτε την πριν την επόμενη στρώση ώστε να έχετε πιο λείο φινίρισμα.

 

10. Καθαρίστε το εργαλείο

Μην αφήνετε ποτέ χρώμα στο δοχείο όταν τελειώνετε τη δουλειά σας! Αδειάστε τα υπολείμματα και στη συνέχεια προσθέστε διαλύτη στο δοχείο και ψεκάστε μέχρι να καθαρίσει και το στόμιο του πιστολιού. Αφαιρέστε τις χαρτοταινίες  και τις εφημερίδες από τις γύρω επιφάνειες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αφήνετε ποτέ το πιστόλι αποσυναρμολογημένο μέσα σε κουβά με διαλυτικό, όπως συνηθίζει λανθασμένα πολύς κόσμος, γιατί έτσι καταστρέφονται όλα τα στεγανοποιητικά εσωτερικά του εργαλείου (τσιμούχες, o-ring κλπ).